Patrijarh Irinej predsedavao sednici Sinoda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2010, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Irinej predsedavao sednici Sinoda

BEOGRAD - U Srpskoj patrijaršiji danas je održana sednica Svetog arhijerejskog sinoda, kojoj je prvi put predsedavao patrijarh Irinej, član crkvene vlade do izbora na mesto poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Novoizabrani patrijarh Irinej, koji, prema Ustavu SPC, preuzima dužnost predsedavajućeg, prepustiće svoje sinodske resore, za koje je bio zadužen kao episkop niški, ostalim članovima čiji će sastav ostati nepromenjen do redovnog majskog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Prema ustavu SPC, Sabor na dve godine bira po dvojicu novih članova Sinoda i to na predlog patrijarha, a u sadašnjem sastavu četvoročlane vlade su, pored predsedavajućeg patrijarha, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkopi bački Irinej, dalmatinski Fotije i zahumsko-hercegovački Grigorije.

Do izbora patrijarha Irineja, Sinodom je, u odsustvu patrijarha Pavla koji je od 13. novembra 2008. bio na lečenju, predsedavao najstariji član po rukopoloženju mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, saborskom odlukom izabran i za čuvara patrijaraškog trona.

U patrijaršiji je, posle sednice Sinoda, zasedao i Patrijaršijski odbor kome je, takođe, predsedavao patrijarh Irinej, pred kojim je rešavanje mnogobrojnih pitanja koja su čekala izbor novog poglavara SPC.

Mnogobrojna pitanja, među kojima nova organizacija eparhija i posebno nove administrativne podele u Mitropoliji beogradsko-karlovačkoj, spadaju u nadležnost novog patrijarha i narednog zasedanja Arhijerejskog sabora.

Patrijarh Irinej je svoje aktivnosti prvojerarha SPC počeo liturgijom koju je predvodio juče u beogradskoj Vaznedenjskoj crkvi, a potom i pomenom koji je služio na grobu svog prethodnika patrijarha Pavla u manastiru Rakovica.

Prema najavama iz Srpske patrijaršije, patrijarh Irinej će prvu konferenciju za novinare održati u četvrtak, 28. januara, u Srpskoj patrijaršiji, a u međuvremenu će boraviti u sedištu eparhije u Nišu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.