Patrijarh Irinej: Pokažimo da smo narod veran i častan

Izvor: Politika, 06.Jan.2014, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Irinej: Pokažimo da smo narod veran i častan

Posebno smo zabrinuti jer se pitanje ćirilice koristi kao paravan za nastavak progona srpskog naroda u Hrvatskoj, istaknuto u Božićnoj poslanici

– Danas, kada slavimo rođenje bogočoveka gospoda Isusa Hrista, pre svega oprostimo jedni drugima i kažimo brat bratu: „Mir Božiji, Hristos se rodi!” Pokažimo da možemo biti i da jesmo narod ljubavi Božje, narod koji u svim iskušenjima ovoga veka može biti veran i častan – istakao je u Božićnoj poslanici patrijarh >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << srpski Irinej.

Poglavar SPC je poručio, u ove radosne dane praznika, da obratimo posebnu pažnju na zapovest koju je Bog još u raju dao prvom čoveku i prvoj ženi, rekavši im: „Rađajte se i množite se, i napunite zemlju, i vladajte njom…”

– U ovoj uzvišenoj i svetoj zapovesti Božjoj sažet je uzvišeni smisao i tajna čoveka kao bogolikog bića – da bude roditelj i upravitelj nad svim što je Bog stvorio i dao mu na upravljanje – naglasio je patrijarh, ukazavši da se u ove radosne praznične dane molitveno sećamo stradanja našeg raspetog i zavetnog Kosova i Metohije, kolevke naše narodne duše i naših najplemenitijih osećanja.

–Decenijama i vekovima otimaju tu pokrajinu, istorijsku Staru Srbiju iz naših nedara, iz našeg bića.Ali, braćo i sestre, ne uspevaju ga istrgnuti, jer Kosovo i Metohija je više od teritorije. To je naš zavet – rekao je, između ostalog, patrijarh Irinej u Božićnoj poslanici, pročitanoj u Patrijaršiji, koju je uputio u ime svih arhijereja SPC.

Prizivajući mir Božji, pre svega, među našom braćom Srbima, kao i mir među svim ljudima dobre volje, on je braći i sestrama na Kosovu i Metohiji poručio: „Znajte da niste sami i niste zaboravljeni; sa vama je sav srpski rod, ali i sav pravdoljubivi svet koji sa vama sastradava, pati i moli se.”

Patrijarh je poželeo srećan i blagosloven Božić i svoj našoj braći i sestrama u Dalmaciji, Hrvatskoj, Slavoniji, Lici, na Kordunu i u Baniji koji ponovo doživljavaju, kao i pre dvadeset godina, progone i stradanja zbog svog imena, pisma i jezika.

– Čitav slobodoljubivi i pravdoljubivi svet stoji nem i zapanjen pred činjenicom da se brutalno progoni jedno pismo, u ovom slučaju ćirilica, pismo svete braće Ćirila i Metodija. Posebno smo zabrinuti pred činjenicom da se pitanje ćirilice koristi kao paravan za nastavak progona srpskog naroda u Hrvatskoj, za zastrašivanje Srba i odvraćanje istih od povratka na njihova ognjišta. Molimo se bogomladencu Hristu da svojom božanskom ljubavlju ispuni srca i duše onih koji gaje netrpeljivost, pa i mržnju prema svemu što je srpsko i pravoslavno – kazao je patrijarh srpski, ukazavši da se sa posebnom očinskom i pastirskom ljubavlju danas molitveno sećamo naše braće i sestara prognanih sa Kosova i Metohije, iz Dalmacije i čitave Krajine, iz Bosne i Hercegovine, koji, evo, godinama Božić dočekuju obespravljeni, bez prava na povratak i na svoju imovinu.

Irinej je poželeo čestit i blagosloven Božić utamničenom bratu i saslužitelju arhiepiskopu ohridskom i mitropolitu skopskom gospodinu Jovanu i svoj progonjenoj i stradalnoj Crkvi pravoslavnoj u BJR Makedoniji.

–Njega tamošnja vlast drži nepravedno utamničenog, a njegovim vernicima uskraćuje slobodu vere i savesti iz razloga što su se opredelili za jedinstvo jedne, svete, saborne i apostolske Crkve. Apelujemo na vlasti BJR Makedonije da odmah i neizostavno oslobode arhiepiskopa Jovana, da Crkvi božjoj, Ohridskoj arhiepiskopiji, obezbede puno pravo i slobodu koja joj po zakonu pripada – naglasio je patrijarh.

Poglavar SPC i arhijerejiu tradicionalnoj poslanici žale i protestuju zbog neprekidnih nasrtaja režima koji vlada u Crnoj Gori, na identitet, status i slobodu SPC i zbog pokušajâ uplitanja u njen unutrašnji život i kanonsko ustrojstvo.

– Javno pitamo tamošnje ideologe, samozvane autokefaliste, inače mahom ateiste, zašto u duhu sopstvene verzije demokratskog i sekularnog društva nemaju kuraži da javno zatraže i takvu reorganizaciju Rimokatoličke crkve da i njoj sedište bude u Crnoj Gori, a ne u Vatikanu, kao što to traže za Pravoslavnu crkvu – ukazano je u Božićnoj poslanici.

A. A.

objavljeno: 06.01.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

"Pokažimo da smo narod ljubavi"

Izvor: B92, 07.Jan.2014, 10:37

Beograd -- Patrijarh Irinej poručio je u božićnoj poslanici da srpski narod treba da pokaže da je narod ljubavi, koji u svim iskušenjima može biti veran i častan..."Danas, kada slavimo Rođenje Bogočoveka Gospoda Isusa Hrista, pre svega oprostimo jedni drugima i kažimo brat bratu: Mir Božji,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.