Patrijarh: Čuvajte veru u Vaskrsenje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2010, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh: Čuvajte veru u Vaskrsenje

BEOGRAD - Patrijarh srpski Irinej rekao je danas da se Srpska pravoslavna crkva moli da se na Kosovo vrate mir i sloboda i pozvao svoju duhovnu decu da, ne rečima već životom i delima, ispovedaju i čuvaju svoju veru u Vaskrsenje.

"Molimo se Bogu da se molitvama svetoga Save i svetoga cara Lazara vrate mir i sloboda na naše stradalno Kosovo, našu duhovnu kolevku i naš Jerusalim, tamo gde su naše najveće svetinje koje su biseri pravoslavne kulture i sveukupne hrišćanske baštine", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << navodi se u Uskršnjoj poslanici koju je danas pročitao patrijarh Irinej.

Poglavar SPC je ocenio da je srpski narod rešen da na "ovom svetom oltaru (Kosovu) stoji i opstoji, verujući u krst i Vaskrsenje Hristovo i naše", čuvajući se nesloge i ne zbunjujući se pričama koje ne vode očuvanju vere i duhovnog i nacionalnig identiteta.

"Pozivamo vas, deco naša duhovna, da ispovedate i čuvate svoju veru u Vaskrsenje, ne rečima već životom i delima", naveo je patrijarh Irinej i pozvao na čuvanje srpskog pravoslavnog predanja nasleđenog od apostola i svetih Otaca.

Patrijarh srpski kazao je da je Vaskrs temelj crkve i izvor vere i nade u našem životu na zemlji.

"Vaskrs je pečat i kruna božje ljubavi prema ovome svetu i čoveku", naveo je Patrijarh i pozvao sve vernike da žive i raduju se Vaskrsenju Hristovom, u ljubavi prema bogu i bližnjima hodeći tako putem koji vodi u večni život.

Vaskrsenje, kako je istakao poglavar SPC, poziva na čuvanje jedinstva svoje svete crkve i da nikada svoje zemaljske interese ne pretpostavljamo interesu zajednice i sveopšteg dobra.

"Sveti apostol Pavle nas upozorava da ne budemo 'tvrdoglavi i nepokorni' oživljujući 'stare rane ' već zaceljenih podela na telu naše svetosavske crkve. Živimo, otuda, u jedinstvu i u ljubavi i u slozi jedni sa drugima", dodao je patrijarh Irinej.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.