Izvor: B92, 24.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pat pozicija u pregovorima o vladi

Beograd -- Posle sukoba kabineta Tadića i Koštunice o tome da li je postignut dogovor o kandidatu za premijera, nastala je pat pozicija.

DS je saopštio da je spreman da formira i manjinsku vladu. Funkcioner DS-a Božidar Djelić kaže za B92 da je njegova stranka pristala na Koštunicu kao premijera pod uslovom da se DS i DSS dogovore o programu i sastavu celokupne vlade zato što odugovlačenje oko formiranja vlade nanosi ogromnu štetu državi.

"Mi smo probali prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nedelje da nađemo rešenje sa DSS-om i u slučaju da oni uprkos svemu insistiraju da gospodin Koštunica bude premijer. U tom slučaju, logično je da DS ima većinu u novoj vladi i kontoliše dva ključna sektora - bezbednost i ekonomiju i finasije. Ukoliko DSS odbije i ovo jedino logično rešenje, mi smo spremni da formiramo manjinsku vladu, da preuzmemo odgovornost sa svima onima koji misle da naša zemlja ne sme više da gubi ni jedan jedini dan", kaže Đelić.

O spremnosti Demokratske stranke da obrazuje manjinsku vladu, još uvek ne žele da se oglašavaju u Liberalno demokratskoj partiji koja se još u predizbornoj kampanji zalagala za formiranje vlade DS-a i LDP-a koju bi podržali DSS i G17.

U G17 kažu da će glavni odbor stranke odlučiti o eventualnom učešću u manjiskoj vladi, ali naglašavaju da bi Tadić Koštunica i Dinkić trebalo što pre da se sastanu i reše sve nedoumice i probleme i pokušaju da nađu kompromis da bi se formirala stabilna većinska demokratska vlada.

Međutim, posle upozorenja iz Demokratskle stranke da postoji mogućnost da Radikali, DSS i Nova Srbija formiraju većinsku vladu list Danas saznaje da su DSS već počeo tajne pregovore sa radikalima. Taj list podseća na činjenicu da DSS nikada javno nije isključio mogućnost takve koalicije.

Niko iz DSS-a čiji je ceo vrh danas prisustvovao pomenu žrtvama NATO bombardovanja u crkvi Svetog Marka nije želeo da kaže ni jednu jedinu reč o formiranja Vlade Srbije pa ni o tome da li pregovaraju sa radikalima.

Funkcioner SRS-a Aleksandar Vučić kaže da su priče o pregovorima DSS-a i radikala budalaštine koje plasira zamenik predsednika DS-a Dušan Petrović.

"Mi ne želimo uopšte da razgovaramo o Dušanu Petroviću ili da se bavimo njegovim temama. Ovo samo pokazuje njihovu neodgovornost, a nama ne pada na kraj pameti da mu bilo šta odgovorimo jer DUšan Petrović to nije zaslužio", kaže Vučić.

Kandidat DS-a za premijera Božidar Đelić naglašava da bi DSS trebalo što pre da se odluči s kim će da pravi novu vladu.

"Ukoliko DSS odluči da uđe u bilo koju formu koalicije sa radikalima, mi ćemo biti snažna opozicija toj vladi koja bi bila štetna za ovu zemlju. Ukoliko je to namera, bolje da DSS odmah formira takvu koaliciju i ne gubi dragoceno vreme naše nacije na ponovljene izbore, koji bi u neku ruku i za neke trebali samo da legitimišu jednu takvu koaliciju sa radikalim", objašnjava Đelić.

Dačić pozvao SPS da se spremi za izbore

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić pozvao je članove Glavnog odbora te stranke da se "imajući u vidu ono što se dešava na političkoj sceni Srbije pripremaju za nove izbore".

Dačić je rekao da je "DSS poslao svim opštinskim odborima nalog da se pripremaju za izbore" i naveo da SPS-u odgovaraju novi izbori.

On je ocenio da političke stranke još neko vreme mogu da pregovaraju, a ako se ne postigne rešenje predstoje novi izbori.

"Pritisak javnosti vodi formiranju nove vlade"

Zvaničnik Demokratske stranke Zoran Lutovac ocenio je da bi za Srbiju bilo bolje da dobije demokratsku vladu postavljenu na zdravim temeljima, a ne onu koja bi bila posledica političkih dogovora bez obzira na izborne rezultate.

Lutovac je rekao da je Srbija bliža formiranju vlade nego izborima, jer je pritisak javnosti, privrednika i međunarodne zajednice da se formira vlada što je i u interesu građana Srbije.

Vlada bi se lako sastavila ako tri liste - Demokratska stranka, koalicija Demokratska stranka Srbije i Nova Srbije i G17 plus - budu poštovale demokratske principe koji podrazumevaju da najjača stranka daje premijera a druga mesta se raspoređuju u odnosu na izbornu volju građana.

"Problem nastaje onda kada stranke koje nisu dobile dovoljan broj glasova žele da izbornu volju građana koriguju u pregovaračkom procesu, i to je ključni razlog zašto još uvek nemamo vladu", istakao je Lutovac.

Na pitanje šta bi DS izgubila ako, uprkos izbornim rezultatima, prepusti mesto premijera Vojislavu Koštunici, on je ocenio da bi eventualno jedan takav potez mogao da je košta stabilnosti.

"DS tu ulazi u jedan rizik a nisam siguran koliko i da li je spremna da ulazi, jer je to pitanje dugoročnog razvoja stranke", kazao je Lutovac, koji je član Političkog saveta te stranke.

Goati: Realniji novi izbori, nego vlada

Direktor organizacije "Transparentnost Srbija" Vladimir Goati je izjavio da je sve izvesnije da će Srbija pre imati nove republičke izbore nego novu vladu.

Goati je za novosadski "Građanski list" rekao da su šanse da vlada bude formirana male, dodajući da bi bilo koja od strana koja bude popustila u svojim stavovima mogla imati krupne negativne efekte na nekim narednim izborima.

"Ne bih bio u cipelama Borisa Tadića ako DSS-u prepusti mesto premijera, bez obzira na to što ta žrtva može biti kompenzovana nekim mestima u vladi, jer sam siguran da će građani biti razočarani", rekao je Goati.

Goati je rekao i da bi se moglo dogoditi da predsednički i parlamentarni izbori budu zajedno organizovani.

"S obzirom na to da ponovljeni izbori po pravilu pojačavaju rezultate iz prethodnih za najveće stranke, verujem da bi oni doneli još bolji položaj DS i SRS-u", smatra Goati.

"Tadić je trebalo da prepusti stranku Đeliću"

Poslanica Građanskog saveza Srbije Vesna Pešić je izjavila da je predsednik Srbije Boris Tadić trebalo da prepusti mesto lidera Demokratske stranke Božidaru Đeliću, kako bi ojačao njegovu poziciju kandidata za premijera Srbije.

"Kada stranka daje premijera, to bi po pravilo trebalo da bude prva ličnost partije, a problem s DS-om je u tome što Boris Tadić drži i funkciju predsednika partije i predsednika države", kazala je Pešićeva za nedeljnik na rumunskom jeziku "Libertatea".

Prema njenim rečima, zahtev DS-a da ima premijera bio bi "daleko ozbiljnije shvaćen" da je, posle izbora, Tadić dao ostavku na mesto predsednika partije i imenovao Đelića za vršioca dužnosti njenog predsednika do prve stranačke skupštine.

"Onda bi Tadić mogao da postavi prvog čoveka partije na mesto premijera, pošto je partija ta koja je osvojila glasove", rekla je Pešićeva.

Ona je kritikovala DS zato što u poslednje tri godine u parlamentu nije postavljala pitanja u vezi sa suđenjem za ubistvo premijera Zorana Đinđića i velikim brojem afera, s Kosovom i Ustavom Srbije, kao i da je DS svojim nereagovanjem i svojom nejasnom politikom "izgubio premijersko mesto".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.