Izvor: Nezavisne Novine, 02.Jun.2016, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pastor izabran za predsjednika Skupštine Vojvodine

NOVI SAD - Na današnjoj konstitutivnoj sjednici Skupštine AP Vojvodine, sa 91 glasom za, za predsjednika Skupštine Vojvodine izabran je Ištvan Pastor.

Protiv izbora Pastora za predsjednika Skupštine Vojvodine bilo je 14 poslanika pokrajinskog parlamenta, dok je 13 bilo uzdržano.

Prvi put u istoriji višestranačja u Vojvodini, Ištvan Pastor je drugi put izabran za predsjednika Skupštine Vojvodine.

Pastor je položio zakletvu i rekao da mu je velika >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << čast da je drugi put predsjednik, ali da je to velika odgovornost.

"Ovaj saziv Skupštine radiće u korist građana Vojvodine i nadam se da će poslanici bez razlike u političkom opredeljenju zalagati za unapređenje života građana u bezbednom okruženju", rekao je Pastor.

Ranije danas, nekoliko minuta nakon početka sjednice, određena je polusatna pauza, kako bi Verifikaciona komisija odradila svoj posao, nakon čega su u Skupštini potvrđeni mandati i izabran novi predsjednik pokrajinskog parlamenta.

Po izboru predsjednika skupštine, biće izabrani i potpredsjednici, kao i generalni sekretar skupštine, čijim izborom će današnja sjednica biti završena, a izbor pokrajinske vlade i drugih skupštinskih tijela biće obavljen na narednoj sjednici, koju će zakazati novi predsjednik.

Potpredsjednik SNS-a Milenko Jovanov je, uoči početka konstitutivne sjednice AP Vojvodine, novinarima rekao da bi Igor Mirović bio odličan kandidat za predsjednika pokrajinske vlade.

Jovanov je dodao da bi u narednih 15-ak dana trebalo da budu završeni razgovori oko forimiranja pokrajinske vlade.

Kaže da je za sada izvjesno da će partner Srpskoj naprednoj stranci u toj vladi biti Savez Vojvođanskih Mađara, a na pitanje koje druge stranke dolaze u obzir da budu deo buduće pokrajinske vlade, rekao je da će se to znati u narednim danima.

Na pitanje koja od stranaka dosadašnje vladajuće koalicije u pokrajini, osim SVM-a, ima najviše šansi da bude u budućoj vladi, Jovanov je rekao da je to "opet SVM", a na pitanje da li je LSV mogući partner, on je istakao da je "sve moguće".

Na pokrajinskim izborima koji su održani zajedno s lokalnim i republičkim 24. aprila, koalicija koju je predvodila Srpska napredna stranka osvojila je 63 od 120 mandata.

Koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije osvojila je 12 mandata, koalicija okupljena oko Demokratske stranke 10, koliko i Srpska radikalna stranka, a Liga socijaldemokrata Vojvodine devet poslaničkih mandata.

Pokret "Dosta je bilo" osvojio je sedam mandata, Savez vojvođanskih Mađara šest, Mađarski pokret dva, a Zelena stranka jedan mandat.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Ištvan Pastor ponovo izabran za predsednika Skupštine AP Vojvodine

Izvor: Telegraf.rs, 02.Jun.2016

Lider SVM Ištvan Pastor ponovo je danas izabran za predsednika Skupštine AP Vojvodine...Za njegov izbor na tu funkciju na konstitutivnoj sednici Skupštine AP Vojvodine glasao je 91 poslanik, uzdržanih je bilo 13, a protiv 14...Pored poslanika SNS, SPS i SVM, koji su zajednički podneli predlog da...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.