Pastor: Vlada Vojvodinu ponizila budžetom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jan.2013, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pastor: Vlada Vojvodinu ponizila budžetom

BEOGRAD -

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor smatra da je pokrajinska administracija pretrpela ogromna poniženja prilikom usvajanja republičkog budžeta, gašenja Razvojne banke Vojvodine (RBV) i reosnivanja Fonda za kapitalna ulaganja.

Lider Saveza vojvođanskih Mađara je kazao da ne zna koji je bio cilj toga, dodavši da je "u lakrdiji sa Razvojnom bankom Vojvodine sve što se dešavalo ličilo na pokušaj da se pokrajinska vlast destabilizuje".

On >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je najavio da će ovog meseca zatražiti prijem kod guvernerke Narodne banke Srbije i uvid u izveštaj o poslovanju RBV, kako bi "bio načisto" da li je do gašenja došlo zbog lošeg upravljanja ili zbog političkih pritisaka pojedinih predstavnika republičke vlasti.

"Formiranjem Fonda bi trebalo da pokažemo da pokrajina može da bude bolji domaćin i efikasniji gazda, što je dovedeno u sumnju zbog lakrdije oko RBV. Razvojni fond je naša šansa. Ali, to ne može da anulira poniženja i šamare koje smo proteklih meseci doživeli", kaže pastor u intervjuu za "Blic".

Pastor očekuje da će ove godine će doći do ocene ustavnosti Statuta u kojoj ne vidi "uzročno-posledičnu vezu s vanrednim pokrajinskim izborima već potrebu da se oko toga spusti tenzija i da počne da se pregovara".

"U međuvremenu, ministar pravde izneo nam je ideju da se traži obustavljanje postupka pred Ustavnim sudom kako bi se pronašlo rešenje za otklanjanje razloga za vođenje tog postupka", kaže Pastor.

On je kazao da će se raditi korekcija onih delova Statuta koji su problematični u odnosu na odluku Ustavnog suda koja je već doneta u vezi sa Zakonom o nadležnostima, "kojom su Vojvodini oduzete 23 nadležnosti".

Što se tiče priča o vanrednim izborima u Srbiji, Pastor je uveren da "to sigurno nije realno" i da izbori nisu nikome u interesu.

Pastor je rekao da je važno da 2013. bude godina "u kojoj ćemo konačno pokušati da se suočimo s problemima koji su nagomilavani proteklih decenija - od pitanja Kosova do unutrašnjeg uređenja zemlje, reorganizacije velikih sistema i isterivanja na čistac svega onog što je bilo prljavo".

"Na državnom nivou to sigurno nije realno, a na lokalnim nivoima je to negde moguće, pa ćemo u februaru imati dopunske izbore za Skupštinu Vojvodine u Apatinu, Srbobranu i Zrenjaninu", rekao je Pastor.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pastor: Vlada Vojvodinu ponizila budžetom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Jan.2013

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor smatra da je pokrajinska administracija pretrpela ogromna poniženja prilikom usvajanja republičkog budžeta, gašenja Razvojne banke Vojvodine (RBV) i reosnivanja Fonda za kapitalna ulaganja. Lider Saveza vojvođanskih Mađara je kazao da ne zna koji...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.