Pašić: Deca ne smeju biti ničija politička meta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2022, 10:02

Pašić: Deca ne smeju biti ničija politička meta

Od ukupno 258 osnovnih i srednjih škola u Beogradu, dojave o bombama stigle su na čak 173 školske adrese, izjavio je pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić i dodao da provere još traju zbog čega se danas u 49 osnovnih i 21 srednjoj školi u prestonici nastava održava onlajn.

Pašić je za RTS rekao da su poslednje nedelje aprila u 23 srednje škole stigle dojave o bombama, zatim u studentskim centima, a da je u ponedeljak bio nezabeležen slučaj.

Istakao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da nakon provera koje su uradile kontradiverzione jedinice u svim pregledanim školama nije bilo bombi, da su deca bezbedna i da se povećao stepen opreznosti.

Naveo je da škola, pored propisanih oblasti obrazovanja, realizuje i propise iz drugih oblasti javnih službi i da direktori kao odgovorna lica znaju proceduru, te istakao da je reakcija direktora i zaposlenih bila odlična počevši od evakuacije i dalje komunikacije sa nadležnim institucijama.

Pašić kaže da postoji plan evakuacije propisan aktom ustanove i da se zna koje odeljenje, odnosno koje grupe sa kojom izlaze i gde se skupljaju u dvorištu.

"Nakon toga prijavljuje se policiji, direktor izlazi poslednji iz škole, deca se upućuju u neki bezbedni prostor, park u blizini, a pozivaju se i roditelji", objasnio je Pašić.

Naveo je da u Srbiji 96 odsto osnovnih i srednjih škola danas radi po neposrednom modelu.

Kada je reč o Beogradu brojevi se menjaju iz časa u čas, rekao je i dodao da se, prema informacijama od sinoć u 22 sata, nastava u 49 osnovnih i 21 srednjoj školi realizuje po trećem modelu, putem nastave na daljinu.

"Mi smo u 34. nastavnoj nedelji, ostalo je oko 10 odsto nastavne godine, blizu smo kraja. Ove godine smo imali 95 odsto neposredne nastave, uzimajući u obzir koronu. Juče je bila situacija u studentskim domovima vezano za prijave, u školama nije bilo", kaže Pašić.

Kada je reč o proveri studentskih domova, naveo je da su sve procedure regulisane aktima MUP-a.

"Postoje ljudi koji su zaposleni u domovima, sve procedure regulisane su aktima MUP-a, kontradiverzioni pregled i procedura kada se dolazi, službenici sa opremom. Od kvadrature objekta zavisi i vreme da se izvrši procena", objasnio je Pašić i dodao da su studenti na propisanoj distanci.

Na pitanje da li se zbog novonastale situacije nešto menja u sistemu bezbednosti škola, Pašić je rekao da se to već radi, samo da će se više podići pozornost.

Istakao je da deca ne smeju biti ničija politička meta i izrazio nadu da će ovo prestati.

"Tužilaštvo, BIA, MUP rade poslove iz svoje nadležnosti, upućeni smo jedni na druge. Svi se trude da bez panike ne dozvole da se dodatno nešto zakomplikuje", rekao je Pašić i dodao da je ovo neprijatan događaj, te da veruje da će nas ovo samo ojačati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.