Pašalić: Radimo na osnaživanju položaja romske manjine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2020, 16:56

Pašalić: Radimo na osnaživanju položaja romske manjine

U svim naseljima u kojima živi romsko stanovništvo u vreme epidemije neophodno je obezbediti egzistencijalne uslove za život, a pre svega vodu za piće i higijenu, prehrambene i pakete za održavanje higijene, kaže zaštitnik građana Zoran Pašalić i dodaje da je dopis sa tim zahtevom uputio svim jedinicama lokalne samouprave.

On je danas razgovarao sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoranom Đorđevićem, predsednikom Nacionalnog saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << romske nacionalne manjine Daliborom Nakićem i predsednicom IO nacionalnog saveta Pavom Čabrilovski.

Osnovna tema sastanka bila je zaštita i ostvarivanje prava romske nacionalne manjine u domenu socijalne zaštite i pomoći u vreme epidemije koronavirusa, kao i razmena mišljenja o definisanju novih mera za osnaživanje položaja ove nacionalne manjine nakon okončanja zdravstvene krize, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana

Pašalić je istakao da je veliki broj jedinica lokalne samouprave reagovao efikasno, ali i da će u saradnji sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine pratiti situaciju u svim sredinama i reagovati kada dođe do kršenja ljudskih prava.

On je naveo da je romskim porodicama zbog teških materijalnih uslova neophodna dodatna podrška društva i države, i dodao da je cilj današnjeg sastanka upravo osnaživanje njihovog položaja.

Đorđević je rekao da je romskim naseljima širom Srbije preko Crvenog krsta obezbeđena pomoć u vidu paketa koji su sadržali neophodne namirnice.

On je naglasio da je preko Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave apelovao da se lokalnim samoupravama naloži da se dezinfikuju romska naselja, kao i da se onima, koja nemaju vodu za piće obezbede cisterne sa vodom, što je u ovom trenutku od izuzetne važnosti.

Đorđević je istakao da svi građani Srbije moraju imati jednaku zaštitu, a dodatna podrška je najpotrebnija onima koji se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji.

Nakić je naveo da podržava mere Vlade koje se sprovode, kao i da su navodi o humanitarnoj katastrofi koja preti romskoj zajednici preterani.

"Ono što je u ovom trenutku važno je da se tokom letnjih meseci ne prekida novčana socijalna pomoć, da se intezivira jednokratna pomoć, omoguće javni radovi za uređenje romskih naselja, kao i da predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine budu uključeni u rad Crvenog krsta prilikom raspodele paketa", naveo je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zaštitnik gradjana: Romima u vreme epidemije obezbediti egzistencijalne uslove za život

Izvor: Beta, 24.Apr.2020

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić izjavio je danas da je svim naseljima u kojima živi romsko stanovništvo u vreme epidemije neophodno obezbediti egzistencijalne uslove za život, a pre svega vodu za piće i higijenu, prehrambene i pakete za održavanje higijene, što je nedavno i bio povod da svim...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.