Pašalić: Podsticati razumevanje i toleranciju

Izvor: RTS, 15.Nov.2017, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pašalić: Podsticati razumevanje i toleranciju

Povodom Međunarodnog dana tolerancije, zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da je put od negativnog stava i predrasuda do agresije kratak, te da je na državnim organima i institucijama da neguju i podstiču razumevanje i poštovanje u društvu, ali i da jasno i nedvosmisleno sankcionišu one koji te vrednosti ugrožavaju.
"Tolerancija podrazumeva volju i sposobnost da prihvatimo i dopustimo različitosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u političkom uverenju, verskim, rasnim ili seksualnim osobenostima, ali i uklanjanje distance i jaza prema osobama sa invaliditetom i nacionalnim manjinama", naglasio je Zaštitnik.

On je ocenio da u našem društvu, uprkos načelnom opredeljenju za prihvatanje različitosti i dalje dominira porodično i vršnjačko nasilje, napadi neistomišljenika na političke protivnike i novinare, ništa manje na seksualne manjine.
"U društvu čiji članovi neguju i usvajaju različite običaje i kulturne obrasce, imaju drugačije interese i oprečne ciljeve, u pluralističkom društvu kao što je naše, prihvatanje različitosti predstavlja jedino moguće ponašanje", zaključio je Pašalić. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.