Pašalić: Obezbediti osnovne uslove za života Roma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2020, 15:36

Pašalić: Obezbediti osnovne uslove za života Roma

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je danas sve lokalne samouprave u Srbiji da u okviru svojih nadležnosti i što kraćem roku preduzmu neophodne aktivnosti u svim naseljima u kojima živi romsko stanovništvo i obezbede osnovne egzistencijalne uslove života.

Pašalić ih je pozvao da pre svega obezbede romskom stanovništvu vodu za piće i higijenu, prehrambene i higijenske pakete.

Pašalić je danas razgovarao sa predsednikom Nacionalnog saveta romske nacionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << manjine Daliborom Nakićem, nakon čega je uputio dopise svim jedinicama lokalne samouprave u Srbiji.

U cilju zaštite prava pripadnika romske nacionalne manjine tokom vanrednog stanja Zaštitnik građana će, kako je najavljeno, sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine pratiti situaciju u svakoj jedinici lokalne samouprave i reagovati u situaciji kada se ona krše.

U saopštenju objavljenom na Međunarodni dan Roma podseća se da je Pašalić juče izjavio da se u epidemiji korona virusa previđa činjenica da većina stanovnika romskih naselja, kojih u Srbiji ima blizu 600, nema pristup vodi i struji.

Pašalić je ukazao na to da su Romi među najugroženijim grupama zbog niza rizičnih okolnosti u kojima žive, počev od loših higijenskih i stambenih uslova, do često nikakvih izvora prihoda.

Zaštitnik građana je naveo da su ovi egzistencijalni problemi sa kojima se svakodnevno suočavaju uvećani nakon proglašenja epidemije korona virusa u Srbiji, jer je malo njih u mogućnosti da poštuje mere zaštite stanovništva.

Poručio je da je neophodno obezbediti dodatnu podršku države i društva budući da veliki broj romskih porodica živi ispod linije siromaštva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.