Parlament odobrio stroži zakon o sankcijama Rusiji

Izvor: B92, 10.Feb.2022, 20:52

Parlament odobrio stroži zakon o sankcijama Rusiji

Britanski parlament odobrio je amandmane na Zakon o sankcijama Rusiji.

Amandman omogućavaju uvođenje restriktivnih mera protiv šireg kruga lica i kompanija iz Rusije koja, prema britanskoj strani, destabilizuju situaciju u Ukrajini.

Izmene Zakona o sankcijama i pranju novca u Velikoj Britaniji iz 2018. podnete su parlamentu u četvrtak, usvojene su i već su stupile na snagu.

Prethodni režim sankcija protiv Rusije omogućavao je britanskoj vladi da uvodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sankcije samo onim licima koja su, po njenom mišljenju, direktno umešana u "destabilizaciju" Ukrajine. Sada su kriterijumi za određivanje ovih lica i preduzeća značajno prošireni.

Uvedene izmene ne znače automatsko uvođenje sankcija pojedinim licima ili organizacijama, ali će pružiti dodatne mogućnosti za njihovo uvođenje u slučaju zaoštravanja situacije oko Ukrajine.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja "agresivnih dejstava" Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za "agresivna dejstva", navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o "ruskoj agresiji" koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.