Parlament o privrednim komorama

Izvor: RTS, 10.Apr.2009, 00:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament o privrednim komorama

Skupština Srbije završila je danas rad, a objedinjenu načelnu raspravu o Predlogu zakona o Fondu za razvoj Srbije, izmenama i dopunama Zakona o privrednim komorama i o Predlogu zakona o prestanku važenja Zakona o Fondu za osiguranje i finansiranje spoljnotrgovinskih poslova, nastaviće u utorak, 14. aprila.

Administrativni odbor nije u četvrtak usvojio predlog poslanika Srpske radikalne stranke o izmeni rasporeda sedanja u sali Doma Narodne Skupštine Srbije.

Radikali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su tražili da im se ustupe mesta u poljima tri i četiri koja su namenjena poslaničkoj grupi Za evropsku Srbiju .

Radikali navode da od 1992. godine poslanici SRS sede u poljima sedam i osam, ali da su odlučili da zatraže mesta koja pripadaju ZES-u jer su predstavnici tog poslaničkog kluba "rekli da im je svejedno ko gde sedi".

Protiv predloga poslanika SRS bilo je sedam članova odbora iz vladajuće koalicije, osim poslanika Socijalističke partije Srbije Branka Ružića koji je bio uzdržan. Za taj predlog su glasala dva poslanika SRS.

Članovi Odbora za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije u narednih mesec dana posetiće Bezbednosno informativnu agenciju, Vojno bezbednosnu agenciju i Vojno obaveštajnu agenciju kako bi se dogovorili o načinu parlamentarne kontrole tih službi bezbednosti, dogovoreno je na sednici Odbora.

Članovi Odbora odlučili su da se formira pododbor koji će raditi na pripremi podataka iz uporedne prakse parlamentarne kontrole službi bezbednosti.

Poslanici SRS-a ocenili su da takva vrsta kontrole ne može da bude sprovedena. Nenad Milić poslanik LDP-a zatražio je od Odbora odobrenje da u narednih sedam dana poseti sve tri službe bezbednosti, ali njegov predlog nije imao potrebnu većinu.

Nije precizno definisano koje informacije poslanik može da traži pri takvim susretima i nema obavezu da o razgovoru informiše Odbor, objasnio je poslanik kluba "Za evropsku Srbiju" Marko Đurišić. Međutim, Milić je istakao da su ogrančenja definisana zakonom, a da Odbor daje mandat poslaniku za odlazak u neku od službi.

Skupština Srbije završila danas objedinjenu načelnu raspravu o Predlogu zakona o Fondu za razvoj Srbije, izmenama i dopunama Zakona o privrednim komorama i o Predlogu zakona o prestanku važenja Zakona o Fondu za osiguranje i finansiranje spoljnotrgovinskih poslova.

Sutra neće raditi, kao ni u ponedeljak, zbog Uskrsa po Gregorijanskom kalendaru, a rad će nastaviti u utorak, 14. aprila.

Tokom današnje rasprave najviše polemike i kritike bilo je na predložene izmene i dopune Zakona o privrednim komorama.

Poslanici opozicije, ali i vladajuće Partije ujedinjenih penzionera Srbije zatražili su da se iz skupštinske procedure povuku izmene tog zakona koje, kako su ocenili, uništavaju komorski sistem stvaran 150 godina.

Predložene izmene kritikovali su i poslanici Socijalističke partije Srbije, a nedoumice su imali i poslanici Demokratske stranke, dok su na značaj zakona za vreme rasprave ukazivali poslanici G17 plus.

Kritike opozicije, ali i vladajućih stranaka

Ocenjujući da će biti uništen komorski sistem u Srbiji građen 150 godina, poslanici LDP i NS zatražili su povlačenje izmena Zakona, ali i PUPS-a za koji su ta rešenja neprihvatljiva, dok je SPS izneo rezerve tražeći da se usvoje njihovi amandmani.

Poslanici DSS i LDP predložili su i da se umesto Fonda za razvoj osnuje razvojna banka.

Šef poslaničkog kluba "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić rekao je da SNS neće glasati za predložene zakone, jer su besmisleni.

"Dokle će da traju opiti i ogledi u srpskoj privredi, da li dok ta privreda ne nestane, kazao je Nikolić, pitajući G17 plus zašto insisitra na nečemu protiv čega su čak i njihovi koalicioni parnteri.

NS je zatrazila povlačenje zakona o privrednim komorama, jer se njime urušava jedina reprezentativna institucija privrednih subjekata i komorski sistem. Poslanici te stranke rekli su da ne mogu podržati zakone koji su loši i jednom ministru daju prevelike ingerencije.

Momo Čolaković najavio je da će PUPS podržati dva zakona o fondovima, ali ne i izmene zakona o privrednim komorama, jer će njima biti razjedinjen komorski sistem i neće moći da budu partner državi.

Vlajko Senić (G17) ocenio je, međutim, da će novi sistem komora imati brojne prednosti, jer privrednim subjektima neće uslovljavati organizovanje već će im omogućiti da to čine dobrovoljno, u skladu sa svojim ekonomskim interesima.

Vladan Batić iz DHSS ocenio je da se zakon o privrednim komorama menja samo da bi (Mlađan) "Dinkić bio vlasnik komora", a pokazao je, kako je naveo, koliko je do sada bio uspešan.

Marina Raguš iz SRS ocenila je da su domaća preduzeća dovedena do ivice bankrota, da je 18 odsto nezaposlenih, kritikujući vladu da zakonskim predlozima sprovodi interese SAD i EU, a ne Srbije.

Bolje poslovanje privrede

Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović istakla je važnost usvajanja po hitnom postupku predloga zakona o privrednim komorama, o Fondu za razvoj Srbije i o Fondu za osiguranje i finansiranje spoljnotrgovinskih poslova.

Obrazlažući set predloga zakona u Skupštini Srbije, Kalanovićeva je navela da se predlogom zakona o Fondu za razvoje predlaže objedinjavanje aktivnosti Fonda za razvoj i Garancijskog fonda, kako bi na usaglašen način bile sprovedene mere Vlade za ublažavanje posledica globalne krize.

Objedinjavanje fondova predlaže se radi efikasnijeg rada na podsticaju razvoja i likvidnosti privrede, kao i njene konkurentnosti, ravnomernog regionlanog razvoja i zapošljavanja, naglasila je Kalanovićeva.

Prema njenim rečima, zakon na sveobuhvatan način definiše delatnost, način finansiranja i upravljanja Fondom, od koga će najviše koristi imati mala i srednja preduzeća i preduzetnici, poslovne banke i nezaposleni, a zbog smanjenja administracije, korist će imati i Vlada Srbije.

Govoreći o Predlogu zakona o privrednim komorama, ministarka je rekla da predložena rešenja predviđaju mogućnost osnivanja komora na dobrovoljnoj bazi čime će biti povećan kvalitet usluga komora.

Obrazlažući Predlog zakona o prestanku važenja zakona o Fondu za osiguranje i finasiranje spoljontrgovinskih poslova, Kalanovićeva je istakla da se delatnost tog fonda poklapa sa delokrugom poslova Agencija za osiguranje izvoznih poslova te da nema potrebe da postoje dve institucije koje obavljaju isti posao.

Pre izlaganja Kalanovićeve, lider LDP-a Čedomir Jovanović zatražio je da se predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o privrednim komorama povuče iz procedure, jer je većina regionalnih komora protiv tog zakona. Jovanović je upitao koji je razlog za hitni postupak kada je primena tog zakona predviđena od 2013. godine.

Predstavnici poslaničkih grupa na početku rada iskoristili su mogućnost da po pet minuta postavljaju pitanja o temama koje se ne odnose na dnevni red.

Poslanička pitanja

Poslanik Nove Srbije Miroslav Markićević upitao je ministra energetike Petra Škundrića šta je sa cenom gasa i naveo da je nekoliko puta zatražio informaciju o tome da li rukovodstvo parlamenta ima spisak pitanja koja su postavljali poslanici, a na koja Vlada nije odgovorila.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović rekla je da skupštinske službe reaguju ako nakon dve nedelje poslanik ne dobije odgovor.

Poslanik Koalicije Albanaca preševske doline Riza Halimi ponovo je pitao ministra ekonomije Mlađana Dinkića o sporovođenju aukcije trgovinskog preduzeća u Preševu.

Halimi tvrdi da je reč o drastičnoj manipulaciji i svojevrsnoj diskriminaciji s obzirom na, kako je naveo, uslove pod kojima su firme mogle da konkurišu za kupovinu.

Budućnost ministarstava u vreme krize

Samostalni poslanik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić upitao je premijera Mirka Cvetkovića da li će biti smanjenja broja ministarstava, kao i koji je efekat rada ministra kulture s obzirom na to da su, kako je naveo, sve institucije kulture ruinirane i u rasulu.

Batić je upitao ministra ekonomije Mlađana Dinkića i kakva je budućnost kragujevačke Zastave u vezi za italijanskim Fijatom.

Poslanik DSS-a Vladimir Milentijević zatražio je obrazloženje za uvođenje privremenih mera u opštinama Priština i Peć, odgovor o tehničkim mogućnostima za isključenje struje Albancima na Kosovu, kao i o tome da li će i kada biti sproveden plan o šest tačaka.

Poslanik LDP-a Slobodan Maraš upitao je šta Srbija čini povodom odluke suda u Austriji koji je prihvatio navode iz žalbe koncesionara za izgradnju autoputa Horgoš-Požega, a koji traži od Srbije 17 miliona evra zbog raskidanja ugovora.

Poslanica SRS-a Marina Raguš zatražila je od predsednice parlamenta da zaštiti integritet poslanika povodom objavljivanja tekstova o platama i dnevnicama poslanika, ocenjujući da je u toku medijska satanizacija SRS-a.

Sednica, koja je počela 30. marta, ima 49 tačaka dnevnog reda, od kojih je do sada u načelu razmotreno 34.

Parlament je juče završio načelni pretres o Predlogu zakona o političkim strankama, a raspravu je obeležila polemika između poslanika LDP-a i ministra Milana Markovića, povodom predloga da je za osnivanje stranke, umesto dosadašnjih 100, neophodno sakupiti potpise najmanje 5.000 građana.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nastavak sednice Skupštine Srbije

Izvor: NaDlanu.com, 09.Apr.2009, 10:37

BEOGRAD, 9. aprila 2009. (Beta) - Skupština Srbije počeće u četvrtak objedinjenu načelnu raspravu o Predlogu zakona o Fondu za razvoj Srbije, izmenama i dopunama Zakona o privrednim komorama i o Predlogu zakona o prestanku važenja Zakona o Fondu za osiguranje i finansiranje spoljnotrgovinskih poslova....

Nastavak na NaDlanu.com...

Poslanici počeli sednicu pitanjima

Izvor: NaDlanu.com, 09.Apr.2009

BEOGRAD, 9. aprila 2009. (Beta) - Skupština Srbije nastavila je u četvrtak sednicu na čijem je dnevnom redu objedinjena načelna rasprava o više predloženih zakona, a na početku sednice poslanici koriste mogućnost postavljanja poslaničkih pitanja. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Završena načelna rasprava o Predlogu zakona o strankama

Izvor: Blic, 09.Apr.2009

Skupština Srbije završila je danas načelnu raspravu o Predlogu zakona o političkim strankama, a rad će nastaviti sutra...Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković na kraju rasprave izrazio je zadovoljstvo što je postignuta široka saglasnost u parlamentu o tom zakonu...Marković...

Nastavak na Blic...

Zakon o bezbednosti u saobraćaju

Izvor: RTV Pink, 10.Apr.2009

Smenjenje broja nesreća i povećanje bezbednosti na putevima. . . Vlada Srbije usvojila predlog zakona o bezbednosti u saobraćaju .

Nastavak na RTV Pink...

Nastavak sednice Skupštine u utorak

Izvor: B92, 10.Apr.2009

Beograd -- Posle pauze zbog Uskrsa po Gregorijanskom kalendaru, Skupština Srbije nastaviće rad u utorak, 14. aprila...Skupština Srbije završila je u četvrtak objedinjenu načelnu raspravu o Predlogu zakona o Fondu za razvoj Srbije, izmenama i dopunama Zakona o privrednim komorama i o Predlogu zakona...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.