Parlament Srpske o (ne)poštovanju žrtava NDH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jun.2020, 10:25

Parlament Srpske o (ne)poštovanju žrtava NDH

Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sednici raspravlja danas o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Zakazivanje posebne sednice zatražila je jedna trećina narodnih poslanika, a zahtev su potpisali poslanici klubova SNSD-a, DNS-a, Demosa, SPS-a, Ujedinjene Srpske, NDP-a, poslaničke grupe Socijalističke partije i dva nezavisna poslanika.

U obrazloženju zahteva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za sednicu poslanici su naveli da je neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije, jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično sprovodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba.

"Na ovaj način Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH glasovima PDP-a i SDS-a pristupio je sramnom prekrajanju istorije i marginalizovanju stradanja Srba u Drugom svetskom ratu. Tražimo da Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici zauzme stav o ovom veoma značajnom pitanju za Republiku Srpsku i srpski narod u celini", navedeno je u zahtevu, prenela je RTRS.

Predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović rekao je ranije da će svim šefovima klubova biti omogućeno da se obrate na početku sednice.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je uz podršku PDP-a i SDS-a usvojio Predstavnički dom parlamenta BiH, pokazuje koliko duboko mogu da propadnu pomenute partije kada se ne pridržavaju akata koje su donele institucije Srpske.

"To je pogubno i očekujem da svi građani Srpske osude takvo nešto, a Narodna skupština će na predstojećoj sednici o spornoj rezoluciji uraditi svoj deo posla i vratiti stvari u pravi tok", rekla je Cvijanovićeva.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik očekuje da na sednici Narodne skupštine Republike Srpske bude odbačena sporna Rezolucije.

Dodik je istakao da sa odbacivanjem u Parlamentu sporna rezolucija neće važiti, niti će imati podršku u Srpskoj.

On je napomenuo da je Skupština zakazana s ciljem jačanja ranije donesene rezolucije u Parlamentu Srpske u vezi sa genocidom u Jasenovcu i genocidom nad Srbima.

Dodik: Omalovažavanje stradanja Srba, dokumentu koji počiva na potpunom revizionizmu

Predsednik SNSD Milorad Dodik rekao je da je cilj Rezolucije o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, da omalovaži sva stradanja koja su Srbi imali u Drugom svetskom ratu.

Ova rezolucija je podvala političkog Sarajeva, koje je koristilo jedan trenutak u kojem je htelo da podvali ozbiljne političke neistine da saopšti svoje već ranije pripremljene istine da ponizi srpske žrtve i da se otkloni od stradanja koje se dešavalo u Drugom svetskom ratu, rekao je Dodik obraćajući se na posebnoj sednici Narodne skupštine RS.

On je povodom razmatranja Informacije o rezoluciji poštovanja žrtava fašističkog režima i pokreta Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dodao da se Rezolucija predstavlja i pokušava da bude osuda zločina, ali da se ona u suštini otklanja od zločina, prenela je Srna.

Reč je o dokumentu koji počiva na potpunom revizionizmu. Ovaj dokument je nastao kao interpretacija netačnih, iskrivljenih istorijskih činjenica sa željom da se politički zloupotrebi tema, da se omalovaže stradanja, glorifikuju nečiji drugi uticaji i da se ta tema po njima definitivno zaklopi, otvori za neke druge teme koje ćemo moći da gledamo u narednih mesec i po dana, istakao je Dodik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.