Parlament RS danas o zakonu o referendumu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2010, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament RS danas o zakonu o referendumu

BANJALUKA - Parlament Republike Srpske (RS) danas će se po hitnom postupku izjasniti o predloženom zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi.

Vlada RS je ranije utvrdila predlog tog zakona kojim se definišu tehnička pitanja održavanja referenduma, ali ne i referendumsko pitanje.

Referendumsko pitanje definisaće se posebnim odlukama parlamenta RS koji jedini po entitetskom Ustavu može raspisati taj vid izjašnjavanja građana.

Vlasti RS najavile da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << raspisati referendum na kojem bi se građani tog entiteta izjasnili o podršci Dejtonskom sporazumu.

Premijer RS Milorad Dodik poručio je da ne namerava raspisati referendum o otcepljenju RS.

Predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Predlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi nije mimo Ustava i dejtonskih ovlaštenja entiteta i poručio da secesija nije na dnevnom redu vlasti u Srpskoj.

"Ovaj zakon pokazuje spremnost RS da ispunjava svoje obaveze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma i da, u tom kontekstu, koristi sva moguća prava dobijena tim sporazumom", istakao je Dodik danas tokom skupštinske rasprave o tom predlogu zakona.

Dodik kaže da ovaj zakon nije nikakav pokušaj da se zloupotrebi Dejtonski sporazum i da se ugrozi ustavna pozicija RS, već da se ona afirmiše i na najbolji mogući način uredi oblast koja će se sigurno u budućnosti koristiti, kao u svim evropskim zemljama, kao mehanizam za anketiranje javnosti o važnim društvenim temama.

"Ovaj zakon nije protiv Bošnjaka, Hrvata, niti protiv bilo kojeg građanina RS, već je zakon za sve koji RS prihvataju kao demokratsku zajednicu u kojoj će imati pravo da odlučuju o tim važnim pitanjima", istakao je Dodik.

Dodik je ukazao da je ovo pitanje predmet manipulacija iz nekoliko mesta, prevashodno iz Sarajeva, prema kojim je, tobože, ovo prvi korak ka secesiji i naglasio da to apsolutno nije tačno.

"Secesija nije na dnevnom redu aktuelne vlasti u RS. Mada, neki u Srpskoj prave svoj politički kapacitet na priči o referendumu o secesiji", kaže Dodik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.