Izvor: Blic, 26.Okt.2009, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Park se vodi kao „zona izgradnje“

Retko koji stanovnik naselja Šumice zna da na osnovu važećeg Plana detaljne regulacije park kojim se već godinama ponosi čitav kvart, od Dušanovca do Konjarnika, može postati jedno veliko gradilište. Zbog toga će G17 plus već na narednoj sednici Skupštine grada, 28. oktobra, pokrenuti kampanju da park-Šumice postane to i „na papiru".



Iako za sada nema nagoveštaja dolaska investitora cilj je da se u ovom delu grada ne ponovi slučaj „Petog parka" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ili „Vera".

- Ideja je da ubuduće svaka promena Plana detaljne regulacije ne bude više tajna već da opština svakog stanovnika upozna sa promenom namene lokacije tako što će na kućnu adresu poslati obaveštenje sa mapom gde se tačno nalazi površina o kojoj je reč. Na taj način izbećićemo slučajeve kao što su „Peti park" ili „Vero" gde građani nisu bili upoznati sa statusom tih lokacija – priča Miroslav Čučković, član gradskog veća.

Na osnovu te inicijative, osim stanovnika, o detaljima svake prazne javne površine mogao bi da se upozna i svaki prolaznik.

- Naš je predlog da takve površine budu obeležene manjom tablom koja neće ružiti prizor, ali na kojoj će stajati detaljne informacije o površini parcele, njenom vlasniku i o tome da li je moguće na njoj nešto graditi ili ne. Tako bi agenti investitora odmah bili upoznati a time bi sprečili eventualne pokušaje korupcije – objašnjava Čučković.

U Urbanističkom zavodu ističu da nije problem u nameni "otvoreni blok" i da park-Šumice nikako ne može biti ugrožen ukoliko građevinske inspekcije obavljaju svoj posao.

- Ako je u Planu regulacije, bilo detaljne ili generalne, park registrovan kao zelena površina, a sigurno jeste jer se u postupku izrade plana pita i Zelenilo "Beograd" onda u planu nije dozvoljena gradnja. Sada ako se već nešto gradilo ili se gradi onda je to pitanje za građevinsku inspekciju – kaže Žaklina Gligorijević, generalni direktor Urbanističkog zavoda.

Izbeći nepotrebne afere

Građanski protesti koji su pratili slučajeve "Vero" i "Peti park" umnogome su štetili ugledu Grada.

- Ne samo da time gubimo kredibilitet kod investitora već je i nezgodno svaki put menjati propise pod pritiskom građana. Zato je bitno da ovakvom inicijativom unapred izbegnemo javne rasprave koje suštinski to nisu – priča Miroslav Čučković, član gradskog veća.

PITANJE DANA Da li znate kakav je status parka Šumice?

MILIVOJE JEŠIĆ inženjer (63)

Od kako znam za sebe tu je bila šuma. Čak je Ustaničkom ulicom ranije išao potok. Dakle, toliko toga je već ovde uzeto od prirode da stvarno ne znam dokle više.

IVAN IVANOVIĆ trgovac (27)

Prvi put čujem da uopšte postoji mogućnost da tu bude nešto drugo. Ukoliko bi park nestao ne znam gde bismo trčali, šetali, jednostavno udisali svež vazduh.

NINKO KONSTATINOVIĆ penzioner (60)

Šta se sve dešava kod nas ne bi me čudilo da jednog dana sve bude u soliterima. Ovaj kraj je oduvek bio poznat po prirodi, nekada sam ovde jurio fazane i zečeve.

SNEŽANA PETROVIĆ penzioner (60)

Do sada nisam znala da je to otvoreni stambeni blok. Trebalo bi to pod hitno promeniti kako nam se ne bi ponovio slučaj „Petog parka" ili „Vera".

JELENA IGIĆ frizer (29)

Ne znam za status, ali ne verujem da bi tu moglo da se gradi pošto je to jedina šuma u ovom delu grada. Ipak, svakako bi trebalo sve to staviti na papir.

MIRJANA VRVIĆ profesor (59)

Nisam ni pomišljala da bi neko mogao da gradi i tu nešto pošto sam u Šumici bukvalno odrasla. To je oaza za sve stanovnike, pogotovo za nas vlasnike pasa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.