Paralelna zasedanja i dvovlašće u Kraljevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2010, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paralelna zasedanja i dvovlašće u Kraljevu

KRALJEVO -

Suprotstavljeni politički blokovi u kraljevačkoj Skupštini, koje čine s jedne strane odbornici koalicije Za evropsku Srbiju i SPS-PUPS, a sa druge radikali, narodnjaci i Pokret za Kraljevo, danas su u isto vreme na dva mesta održali zasedanja gradskog parlamenta.

Do razdvajanja je došlo pošto odbornici koalicije SRS-DSS-Pokret za Kraljevo-Nova Srbija praveći galamu nisu dozvolili Milomiru Šljiviću, predsedniku Skupštine koga je izabrala suprotna strana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da počne sednicu.

Na zasedanju odbornika ZES i SPS-PUPS, održanom u konferencijskoj sali Zdravstvenog centra "Studenica", za gradonačelnika je izabran Ljubiša Simović (DS), a za zamenika Vukman Rakočević (G17 plus). Ova skupština je vratila mandate osmorici bivših odbornika radikala koji su zamenjeni na osnovu blanko ostavki, tako da je na kraju na ovoj sednici izbrojano 46 odbornika od ukupno 70.

Novoizabrani gradonačelnik Ljubiša Simović izjavio je da će se za okončanje dvovlašća izboriti zakonitim putem.

"Sutra ću otići na svoje radno mesto. Ako me neko bude sprečavao u tome, obratiću se sudu i policiji", rekao je Simović.

Gradonačelnik koga priznaje koalicija SRS-DSS-Pokret za Kraljevo-Nova Srbija Ljubiša Jovašević (PK) ocenio je skandaloznim održavanje političkog skupa u Zdravstvenom centru.

"Škole, sudovi, zdravstvene institucije ne mogu biti polje političkog nadmetanja. Prvi put se dešava da deo političke scene prelazi u takve institucije", rekao je Jovašević.

Na sednici Skupštine koju su odbornici radikala, narodnjaka i Pokreta za Kraljevo nastavili u skupštinskoj sali, usvojena je deklaracija kojom se pozivaju građani da se pridruže odbrani demokratije, a ministar državne uprave i lokalne samouprave Milan Markovića da hitno dođe u Kraljevo.

Osuđena je i akcija interventnog voda policije koji se sumnjiči da je pod uticajem suprotnog političkog bloka. Ova koalicija je po svom brojanju imala 38 odbornika.

Prethodnu paralelnu sednicu koalicije ZES i SPS-PUPS ministar za državnu upravu Milan Marković je u prošlonedeljnom dopisu ocenio većinskom.

Do problema sa većinom u kraljevačkom parlamentu došlo je zbog sporne zamene pet odbornika radikala i narodnjaka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.