Parada u Podgorici: Blokiran centar grada, praćkaši vrebaju sa krovova

Izvor: Blic, 20.Okt.2013, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parada u Podgorici: Blokiran centar grada, praćkaši vrebaju sa krovova

Crnogorska policija sukobila se sa oko 150 protivnika gej parade, koji su pokušali da uđu u deo grada u kojem se održava ta manifestacija. Policija je upotrebila pendreke da bi rasterala protivnike Parade ponosa, a oni su uzvratili petardama i kamenicama. Policija će se potruditi da se u Podgorici ne ponove nemiri iz Budve

Prva Parada ponosa u Podgorici počela je u 11 sati, a širi centar Podgorice je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pod potpunom blokadom. Iz policije je poručeno da će biti preduzete sve mere da manifestacija protekne bezbedno.

Bacanje kamenja #paradaPg pic.twitter.com/Bl0azAWPbc

— Miaiam (@mialeinn) October 20, 2013

Oko 2.000 policajaca, među kojima i pripadnici specijalnih jedinicica, napravili su nekoliko “prstenova” oko maršute kojom se održava prva gej parade u glavnom gradu Crne Gore, a centar grada nadleće policijski helikopter. Širi deo centra grada blokiran je za saobraćaj već od ranih jutarnjih časova.

Transparent #paradaPG @srdanum pic.twitter.com/2EtnqqLTp8

— Vijesti (@Vijestime) October 20, 2013

Učesnici parade kreću se centralnom podgoričkom saobraćajnicom - Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, odnosno od bivšeg hotela Crna Gora do stare zgrade Vlade Crne Gore i nazad.

Montenegro prajd” se održava pod sloganom “Crna Gora ponosno”, a organizator manifestacije NVO “Kvir Montenegro” očekuje da će na prvoj gej paradi u glavnom gradu Crne Gore biti nekoliko stotina učesnika.

Povorka #paradaPG @srdanum pic.twitter.com/Ab8OcnLaz6

— Vijesti (@Vijestime) October 20, 2013

Praćkaši vrebaju sa krovova, kupljeno 250 crnih kapa

Pročitajte još Podgorica: Maloletnik završšio u bolnici praveći bombu za gej paradu

Uoči gej parade u Podgorici je prvo verbalno, a potom i fizički napadnut jedan aktivista LGBT Foruma progres, a bile su i brojne pretnje upućene preko

društvenih mreža.

Organizatori podgoričkog prajda saopštili su ranije da se ne plaše nereda, a crnogorska policija je pozvala građane da se suzdrže od nasilja.

Operativnom štabu, na čijem čelu su rukovodeći ljudi uniformisane policije u Podgorici Jovica Rečević i pomoćnik direktora Nikola Janjušević, u proteklih nekoliko dana stigli su brojni podaci da se pojedine grupacije pripremile čak i specijalne praćke za gađanje ciljeva sa velike udaljenosti, a pijačni prodavci su posvedočili policiji kako su ovih dana prodali više stotina crnih kapi koje su bile vrlo tražene. Reč je o kapama od kojih se lako mogu napraviti fantomke.

Iz UP je saopšteno da imaju podatke i o takvom vidu pretnji, ali da za sada nisu uspeli da kod nekog pronađu te praćke. Upućeni tvrde da ručno pravljene praćke ali i pojedini modeli, koji se nalaze u sklopu ribolovačke opreme, imaju veliku jačinu, tako da se “ciljevi” mogu pogoditi sa velikih razdaljina.

Upravo zbog toga će policija pregledati i sve krovove zgrada koje gledaju na rutu prolaska Parade ponosa, kako se ne bi dogodilo da neko te pozicije koristi za mogući napad iz vazduha, pišu “Vijesti” navodeći i da su pojedini članovi homofobnih grupa za praćke spremili i specijalnu municiju - metalne kuglagere...

Na Paradi predstavnici Vlade i EU

Vlada Crne Gore podržala je održavanje Parade ponosa u Podgorici i odredila da na toj manifestaciji učestvuju ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović i savetnik premijera za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić.

Svoje predstavnike imaće i predsednik crnogorskog parlamenta, političke partije, a u povorci će učestvovati i šef delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič.

Dolazak na podgorički prajd najavile su LGBT organizacije iz Srbije i Hrvatske.

Prva gej parada u Crnoj Gori održana je 24. jula u Budvi, ali se završila neslavnim bilansom - žestokim sukobom policije i protivnika manifestacije što je rezultiralo privođenjima i povredama.

Pročitajte još Huligani bacali kamenje na policiju čekajući učesnike prajda, koji su iz Budve evakuisani brodovima Čitulje za organizatora Parade ponosa u Budvi Tajne pripreme za prvu crnogorsku gej paradu u Budvi Organizatori crnogorsko prajda: Gej parada će uspeti ako dođe više od troje Peticija u Budvi protiv Parade ponosa jer "šteti turističkoj sezoni"

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Parada u Podgorici: Blokiran centar grada, praćkaši vrebaju sa krovova

Izvor: Cafe.ba, 20.Okt.2013

Prva Parada ponosa u Podgorici počela je u 11 sati, a događaj protiče u znaku ogromnih mjera policijskog obezbjeđenja. Širi centar Podgorice je pod potpunom blokadom, a iz policije je poručeno da će biti preduzete sve mjere da manifestacija protekne bezbjedno.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.