Paraćin i Ćuprija nova žarišta virusa korona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2021, 15:43

Paraćin i Ćuprija nova žarišta virusa korona

Paraćin i Ćuprija postaju nova žarišta virusa korona, bolnice se ubrzano popunjavaju, a pacijenti koji se primaju na bolničko lečenje imaju sve težu sliku.

Kako prenosi RTS, situacija je veoma slična onoj u novembru i decembru prošle godine, sa tom razlikom što sada prednjače porodične zaraze.

U Paraćinu se dnevno beleži oko novih pedesetak slučajeva pozitivnih na virus korona, čime >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se trenutno svrstava na vrh kovid statistike u našoj zemlji.

Do dve trećine pacijenata koji su prvi put pregledani u kovid ambulanti pozitivno je na testu, a kako je ispričao direktor Opšte bolnice u Paraćinu Šaša Bacić, trenutno se u kovid odeljenju te zdravstvene ustanove nalazi 57 pacijenata, od čega je pet na respiratoru na neinvazivnoj ventilaciji.

Dr Bacić je naveo da je juče u kovid ambulanti obavljen 121 pregled, 10 pacijenata je primljeno na bolničko lečenje, a dve osobe su preminule.

Lekari iz crvene kovid zone kažu da im sada dolaze pacijenti sa veoma teškom kliničkom slikom i da je od simptoma karakteristična visoka temperatura.

"Veliki broj pacijenata ne stigne uopšte na lečenje na odeljenju nego istog momenta ih šaljemo u jedinicu intenzivne nege, jer imamo pad kiseonika drastičan tako da mnogi istog dana i završe na respiratoru", ukazala je dr Snežana Zlatkovć, načelnica Grudnog odeljenja.

U Ćupriji je zbog pogoršane epidemiološke situacije vanredno zasedao opštinski krizni štab, a dramatična upozorenja uputili su direktor Bolnice i Zavoda za javno zdravlje.

"Stopa inficiranosti je izuzetno velika, znači 1.900 inficiranih na 100 hiljada stanovnika je trenutno situacija u opštini Ćuprija. To je apsolutno alarmantno, kapaciteti bolnički su prenapregnuti, prebukirani", upozorio je dr Goran Radovanović, direktor Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji.

Lekari u toj opštini kažu da se vrlo lako može ponoviti decembarski scenario kada je od kovida u Pomoravskom regionu preminulo gotovo 200 građana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Bolnice su nam pune, mnogi s prijema direktno idu na respirator!": Korona bukti u ova dva srpska grada, ponavlja se NAJCRNJI SCENARIO

Izvor: Blic, 03.Mar.2021

Ćuprija i, naročito, Paraćin ponovo postaju žarišta koronavirusa u Srbiji. U oba grada ubrzano se popunjavaju bolnice, primaju se pacijenti sa sve težom kliničkom slikom i situacija je veoma slična onoj u novembru i decembru prošle godine, s tim što sada prednjače porodične zaraze.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.