Papa pozvao na pročišćenje u crkvi

Izvor: B92, 02.Avg.2023, 21:01

Papa pozvao na pročišćenje u crkvi

Papa Franja izjavio je danas da katolička crkva mora da se podvrgne ''skromnom i stalnom'' pročišćenju i da uvek sasluša žrtve.

Ova izjava je usledila nakon izveštaja o seksualnom zlostavljanju unutar katoličke crkve u Portugalu.

Papa je to izjavio na večernjem bogosluženju u manastiru u Lisabonu, gde je, kako je navedeno u izveštaju komisije pre šest meseci, sveštenstvo u poslednjih 70 godina zlostavljalo najmanje 4.815 maloletnika, prenosi Rojters. U obraćanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biskupima, sveštenicima i sestrama, Franja je govorio o današnjoj ''sve većoj odvojenosti od praktikovanja vere'' i istakao je da to naglašeno ''široko rasprostranjenim razočarenjem i gnevom zbog globalne krize zlostaavljanja i drugih skandala''. ''Kriza nas poziva na ponizno i stalno pročišćenje, počevši od mučnog vapaja žrtava, koje se uvek moraju prihvatiti i saslušati'', rekao je papa. Očekuje se da će se papa privatno sastati sa žrtvama zlostavljanja tokom gostovanja u Lisabonu, koje se završava u nedelju, a koje je njegovo prvo putovanje posle operacije abdomena u junu, otkada koristi invalidska kolica i štap za hodanje. U Lisabonu je u ponedeljak otvoren Svetski dan mladih, najveći festival katoličke omladine, koji je osnovan na inicijativu pokojnog pape Jovana Pavla Drugog. Festival traje skoro nedelju dana, a održava se na svake dve do tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Papa Franja nakon izveštaja o seksualnom zlostavljanju unutar katoličke crkve u Portugalu: "Crkva mora da se podvrgne pročišćenju i da sasluša žrtve"

Izvor: Blic, 03.Avg.2023, 10:02

Papa Franja izjavio je juče da katolička crkva mora da se podvrgne ''skromnom i stalnom'' pročišćenju i da uvek sasluša žrtve, nakon izveštaja o seksualnom zlostavljanju unutar katoličke crkve u Portugalu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.