Papa: Pravoslavci najbliži katolicima

Izvor: S media, 25.Sep.2011, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa: Pravoslavci najbliži katolicima

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI danas je u Frajburgu služio treću i poslednju misu tokom posete rodnoj Nemačkoj kojoj je prisustvovalo oko 100.000 vernika, najviše do sad.

Papa Benedikt XVI je tokom svog susreta u Frajburgu sa predstavnicima pravoslavne crkve u Nemačkoj poručio je da je katolicima najbliže pravoslavlje među svim hrišćanskim crkvama i zajednicama, prenosi njemačka štampa.



"Pravoslavlje nam je najbliže. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << I katolici i pravoslavci imaju starocrkvenu strukturu"
, rekao je papa, prema tekstu koji je dostavljen novinarima, prilikom jučerašnjeg susreta u Frajburgu koji nije bio otvoren za javnost, prenosi "Velt" na svom sajtu.

To ostavlja nadu da nije daleko dan kada će obe crkve ponovo zajedno slaviti euharistiju. Međutim, radi ponovnog uspostavljanja potpunog jedinstva moraju se dalje raščišćavati teološke razlike, naročito kod teme - pozicija pape, navodi list.

Benedikt XVI je hvalio zajednički veru hrišćana, među njima i pravoslavaca, u vremenima kada mnogi ljudi žele javni život da "oslobode" od Boga, preneo je nemački radio Dojče vele.

Papa misom pred 100.000 vernika završava posetu Nemačkoj

Uhapšen čovek koji je pucao pre papine mise

Mirni protesti u Berlinu - ''Mi nismo papa''

Sa velikim interesovanjem i simpatijom pratio je razvoj pravoslavnih zajednica u zapadnoj Evropi.

Papa je pozdravio intenziviranje panpravoslavne saradnje i formiranje hijerarhijske strukture, naročito prošlogodišnje osnivanje pravoslavne Mitropolitske konferencije u Nemačkoj (OBKD).

Poglavar Rimokatoličke crkve danas završava višednevnu posetu svojoj domovini, Njemačkoj.

(nezavisne)FOTO:AP/Beta

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.