Papa Franja u maju u Svetoj zemlji?

Izvor: B92, 19.Dec.2013, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa Franja u maju u Svetoj zemlji?

Vatikan/Tel Aviv -- Papa Franja doći će u kratku posetu Izraelu i palestinskim teritorijama 25. maja i to će biti njegova prva poseta Svetoj zemlji, piše izraelski Jediot ahronot.

List je objavio preliminarni program papske posete, istakavši da su izraelske vlasti razočarane što će trajati samo 48 sati i neće predvoditi misu u Izraelu, već u Vitlejemu na Zapadnoj obali, mestu rođenja Isusa Hrista.

Portparol Vatikana Federiko Lombardi rekao je da ne može da komentariše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << te izveštaje.

"To je pre svega na samom papi da odluči i da najavi tu posetu", izjavio je on za AFP, ali je dodao da je bilo pripremnih kontakata.

Posetu će najaviti Vatikan nakon Božića, rekao je jedan anonimni zvaničnik.

Izraelski list piše da je delgacija iz Vatikana bila u pripremnoj poseti prošle nedelje i da bi plan tek trebalo finalizovati.

Očekuje se u svakom slučaju da papa stigne iz susednog Jordana ujutru 25. maja i sastane se s izraelskim predsednikom Šimonom Peresom, premijerom Benjaminom Netanijahuom i poglavarima lokalnih verskih zajednica.

On će posetiti hrišćanska i jevrejska sveta mesta i Memorijal holokausta Jad Vašem u Jerusalimu, ali neće ići u Nazaret, ni u ostala sveta mesta u području Galileje na severu Izraela.

Sledećeg dana će posetiti Vitlejem, navodi "Jediot".

Papu je Peres pozvao u Izrael u aprilu, a palestinski predsednik Mahmud Abas na Zapadnu obalu u oktobru.

U božićnoj poruci latinski patrijarh Fuad Tval naglasio je da papa Franja brine o Svetoj zemlji i Bliskom istoku.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.