Papa Franja ljut: Zgrozila me je vest

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 08:48

Papa Franja ljut: "Zgrozila me je vest"

Papa Franja rekao je da ga je naljutila i zgrozila vest o spaljivanju svete muslimanske knjige Kuran.

Papa je u intervjuu za list Al Itihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata osudio ovaj čin i odbio da prihvati obrazloženje da je spaljivanje Kurana bilo izražavanje slobode govora.

"Potrebno je poštovati svaku knjigu koja se smatra svetom i sve one koji u to veruju. Osećam se ljutito i zgroženo zbog ovih postupaka. Sloboda govora nikada ne bi trebalo da se koristi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao sredstvo za izražavanje prezira prema drugima", rekao je papa, prenosi Rojters.

Jedan čovek je prošle nedelje pocepao i spalio Kuran u glavnom gradu Švedske Stokholmu što je izazvalo oštre osude nekoliko država, uključujući Tursku čija je podrška potrebna Švedskoj za ulazak u NATO.

Švedska policija je odbacila nekoliko zahteva za održavanje demonstracija protiv Kurana, ali švedski sudovi su odbacili takve odluke policije uz obrazloženje da se na taj način narušava pravo na slobodu govora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.