Papa Franja: Jedna nacija ne može sama da odlučuje

Izvor: Blic, 19.Avg.2014, 01:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa Franja: Jedna nacija ne može sama da odlučuje

Papa Franja je apelovao da se "nepravedna agresija u Iraku" zaustavi kolektivnom akcijom kroz UN, jer je to pravi forum za donošenje ovakvih odluka, implicitno kritikujući na taj način američke vazdušne napade protiv islamističkih militanata u severnom Iraku, naveo je AFP.

"U slučajevima kada postoji nepravedna agresija, prihvatljivo je zaustaviti nepravednog agresora. Naglašavam reč 'zaustaviti'. Ne kažem 'bombardovati' ili 'napravti rat od toga'", izjavio je papa za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << novinare tokom leta na povratku iz Južne Koreje, a prenosi AFP.

"Jedna nacija ne može sama da odlučuju kako da se zaustavi agresija", kazao je papa, očigledno aludirajući na SAD.

Papa je rekao kako je voljan da poseti Irak i pruži podršku izbeglicama i hrišćanima na severu te zemlje, ali da misli da sada nije najbolji trenutak za to.

Proglasivši kalifat na delovima iračke i sirijske teritorije, esktremistička organizacija Islamska država (IS) naterala je desetine hiljada hrišćana i pripadnika verske manjine Jazida da napuste svoje domove.

Po odluci američkog predsednika Baraka Obame, vazduhoplovne snage SAD od petka pomažu iračkim snagama da od pripadnika IS preotmu najveću branu u zemlji, u blizini Mosula.

Ova odluka se pravda brigom SAD za iračko civilno stanovništvo, koje bi masovno stradalo u slučaju rušenja brane, ali i za američki personal i objekte u Iraku.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.