Pao vojni avion, pilot nepovređen

Izvor: B92, 15.Nov.2013, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pao vojni avion, pilot nepovređen

Čačak -- Vojni avion tipa "J-22 orao" srušio se u 12.30 između Mrčajevaca i Slatine, kod Čačka. Pilot se katapultirao, nije povređen, kontrolno je pregledan na VMA.

Avion je bio na probnom letu, pao je na jednu livadu u ataru sela Mrčajevci. Pilot će po redovnoj proceduri biti prebačen u Beograd na VMA.

Ministarstvo odbrane saopštava da se avion Vojske Srbije tipa J-22 "orao" srušio prilikom probnog leta, da je avionom upravljao pilot major Ivan Pantić iz 98. vazduhoplovne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << brigade iz Kraljeva, koji se katapultirao.

Major Pantić se dobro oseća i u stabilnom je stanju i obavljen je konrolni pregled na VMA. Pilot se doboro oseća, svestan je i komunikativan i njegovo stanje je stabilno, navode u ministarstvu odbrane.

Ministarstvo i dodaje da je avion pao na livadu u rejonu sela Mrčajevci ne oštetitvši objekte i ljudstvo. Navodi se i da je mesto pada obezbeđeno u saradnji sa MUP-om.

Dodaju i da je komandant 98. vazduhoplovne brigade je formriao komosiju koja će ispitati uzroke nesreće i ta komisija je već počela sa radom.

Prema rečima načelnika Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiše Bročića, na mesto događaja upućene su ekipe vatrogasaca i hitne pomoći.

"Danas oko 12.39 Vatrogasno-spasilačka jedinica u Čačku je dobila dojavu da je pao avion na području između Mrčajevaca i sela Slatine, znači na teritoriji grada Čačka. Stigli su na lice mesta u 12.57 i zatekli olupinu aviona koji gori. Dobili su informaciju od meštana koji su bili neposredni očevici samog događaja da je pilot uspeo da se katapultira, da se otvorio padobran i da je pilot dobro", kazao je Bročić za B92.

Avion "orao" projektovan je u Vazduhoplovno-tehničkom institutu u Žarkovu, a u naoružanje je počeo da ulazi 1983. godine.

Proizvedeno je više od 110 komada jurišne, školske i izviđačke varijante. Taj avion je u ratovima od 1991. do 1999. godine bio okosnica lovačko - bombarderske avijacije SR Jugoslavije i Republike Srpske.

Danas preostali "orlovi" lete u sastavu 241. lovačko-bombarderske eskadrile iz Kraljeva i u sastavu Sektora za letna ispitivanja u Batajnici.

Pilot prvo pitao da li je nekoga ubio

Pilot vojnog aviona koji se srušio kod Čačka Ivan Pantić prvo je, kada su ga meštani našli, nakon kaptapultiranja, pitao gde je i dali je nekoga ubio, izjavio je Slobodan Rajičić, koji je među prvima stigao do Pantića.

"Meštani su odmah krenuli ka pilotu. Zatekli smo ga kako leži i puši. Rekao je da ga malo bole leđa, rebro, ali da je dobro. Prvo nas je pitao gde je i da li je nekoga ubio. Kada smo mu rekli da nema povređenih i većih posledica zatražio je mobilni telefon da se javi ženi da je živ i zdrav ", rekao je novinarima Rajičić.

Rajčić u čiju njivu je Pantić pao, rekao je novinarima da je Pantića vetar je nosio na suprotnu stranu od aviona, tako da je završio u njegovoj njivi, oko 1,5 km od aviona.

"Meštani su u šoku. Oštećeni su im krovovi a na pojedinim kućama popucala su stakla. Kažu da su čuli snažnu detonaciju nakon čega su videli da se avion obrušava pod uglom od 90 stepeni", rekao je Rajičić.

Mesto pada aviona obišao je i gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić koji je obećao pomoć meštanima u sanaciji oštećenih kuća.

Šesti pad vojnih aviona u poslednjih pet godina

U septembru 2012. avion "V-54 lasta" se srušio u naseljenom delu Nove Pazove, a pilot Goran Savić je preminuo od zadobijenih povreda. Avion "orao" vojnog vazduhoplovstva srušio se 3. juna 2010. godine u blizini Kragujevca, a pilot se spasao katapultiranjem. U blizini Batajničkog vojnog aerodroma 7. jula 2009. godine srušio se avion tipa MIG 29. Pilot aviona potpukovnik Rade Ranđelović se katapultirao, ali je preminuo od posledica povreda. Prilikom udara aviona u zemlju poginuo je i vojnik Milan Ulemek, koji je bio požarni u obližnjem magacinu. Avion "supergaleb G-4" pao je 24. septembra 2008. na Aerodromu u Batajnici, tokom priprema za aeromiting, a tom prilikom poginuo je pilot Ištvan Kanas. Avion kojim je upravljao Kanas srušio se oko dva minuta po poletanju, a nesreća se dogodila prilikom izvođenja složene letačke figure. U mestu Baranda kod Zrenjanina, pedesetak kilometara severoistočno od Beograda 21. maja 2008. godine srušio se vojni avion "orao". Pilot, major Tomas Janik spasao se iskakanjem iz aviona i tom prilikom polomio je levu potkolenicu. Avion je pao prilikom rutinskog leta na visini od oko dva i po kilometra, a kretao se brzinom od 600 kilimetara na sat.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.