»Panteri« odnijeli dragulje u kanti za đubre

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Apr.2015, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

»Panteri« odnijeli dragulje u kanti za đubre

Pripadnici „Pink Pantera“, maskirani u đubretare, nonšalantno ušetali u zgradu iz koje su u kantama za smeće odnijeli nakit ukraden iz 72 obijena sefa.

Pljačka, koju britanski detektivi opisuju kao krajnje smelu, zapravo je trajala dva dana.

’’Pljačkaši su tog vikenda u zgradu ušli dva puta: prvi put u četvrtak 2. aprila u 20.19, da bi otišli sledećeg jutra u 8.12, a vratili su se u subotu oko 22.17 i tamo boravili do 6.44 sledećeg jutra’’, rekao je za >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << britanske medije detektiv Pol Džonson, koji predvodi istragu.

Skotland jard je saopštio da je policija došla do velikog broja snimaka sa bezbJednosnih kamera, koji se trenutno analiziraju.

Na tim snimcima se vidi kako nekoliko muškaraca u fluorescentnim prslucima, lica skrivenih kacigama, ulazi i izlazi iz zgrade u juvelirskoj četvrti Haton Garden noseći kese za đubre. Nakon dvIJe noći posla, policija je konstatovala da su opljačkana 72 sefa od ukupno 999 sefova. Istražitelji još utvrđuju štetu, ali se smatra da je između 80 miliona dolara, pa do čak 300 miliona dolara vrijednost ukradenih dijamanata, raznog nakita i gotovog novca.

Ipak, ma koliko pljačka bila smela i kreativno osmišljena, ona sasvim sigurno ne bi bila i uspješna da nije bilo gotovo komične nesposobnosti britanske policije, koja nije došla na lice mjesta iako je pri kraju drugog dana pljačke aktiviran alarm u jednom od sefova. „Lijeni“ policajci sačekali su kraj vaskršnjih praznika i tek onda otkrili pljačku.

Sumnju na „Pink Pantere“ podjednako baca i dobra pripremljenost akcije i svjedočenje jednog od očevidaca, koji je „vidio nekoliko muškaraca iz istočne Evrope kako osmatraju juvelirnicu nedjelju dana prije pljačke“.

Isti očevidac tvrdi da su lopovi prilikom osmatranja koristili motore i beli kombi. Bivši šef odjeljenja za krađe u Skotland jardu Džon O’Konor objasnio je kompleksnost pljačke za Bi-Bi-Si.

 „Mislim da su imali krticu u trezoru pošto su znali plan zgrade i gdje da buše kako bi došli do dijamanata. Sa njima je u trezoru možda bio i stručnjak za procjenu koji je sugerisao koji su dijamanti, kao i drugo drago kamenje, najvredniji“, kazao je.

Banda „Pink Panter“ se u Velikoj Britaniji proslavila nakon pljačke u Londonu 1993. kada je iz jedne juvelirnice ukrala dijamante vrijedne 575.000 funti i zatim ih sakrila u kutijici sa kremom, poput kriminalaca iz filma „Povratak Pink Pantera“ iz 1974. godine. Banda je sastavljena mahom od članova iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Grupi se pripisuje odgovornost za više od 100 pljački u Evropi, ali čak i u Dubaiju i Japanu. S obzirom na vredijnost opljačkanog blaga, ovo je jedna od najvećih pljački u novijoj britanskoj istoriji.

Sefove opljačkanog trezora u Haton Gardenu koristi većina lokalnih zlatara, od kojih neki izrađuju nakit i po privatnim porudžbinama velikog broja fudbalskih asova iz londonskih timova kao što su Čelsi, Arsenal i Totenhem, pa britanski mediji spekulišu da su lopovi pljačkom ojadili i fudbalere. Novinari „Blica“ juče nisu uspjeli da saznaju da li su i reprezentativci Branislav Ivanović i Nemanja Matić držali nakit u Haton Gardenu.

Novinari britanskog tabloida „Miror“, koji su prvi došli do snimka krađe, nadenuli su šestorici „Pantera“ nadimke radi lakše rekonstrukcije pljačke. U akciji učestvuju: Riđi, Snažni, Montana, Džentlmen, Visoki i Stari. Prema „Miroru“, lopovi su nakon pljačke odmah napustili zemlju.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.