Pandemija, nasilje, atentati i glasanje

Izvor: B92, 30.Nov.2020, 07:35

Pandemija, nasilje, atentati i glasanje

Rio de Žaneiro -- Brazilski glasači u 57 gradova, uključujući 18 glavnih gradova saveznih država, vratili su se u nedelju na birališta radi drugog kruga izbora za gradonačelnike.

Glasanje je održano usred naleta epidemije kovid-19 i nasilja koji uključuju atentate i napade na kandidate.

Uzdrmani drugim smrtonosnim talasom koronavirusa i dubokom ekonomskom krizom, Brazilci su uglavnom glasali za iskusne političare iz tradicionalnih partija, ali su loše prošli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kandidato koje je podržao predsednik Žair Bolsonaro, preneo je Rojters.

Birači u Sao Paulu ponovo su izabrali gradonačelnika desnog centra Bruna Kovasa za novi četvorogodišnji mandat u najvećem brazilskom gradu i finansijskom centru.

Pobeda Kovasa ojačala je guvernera Sao Paula Žoaa Dorija, potencijalno jakog protivnika predsednika krajnje desnice Žaira Bolsonara koji planira da traži reizbor 2022. godine.

Bolsonarov kandidat za gradonačelnika najvećeg grada države našao se tek na četvrtom mestu u glasanju u prvom krugu.

Glasanje u nedelju potvrdilo je napredak partija centra i desnog centra na štetu kandidata koje podržava Bolsonaro, što bi moglo zakomplikovati njegov ponovni izbor.

Samo jedan kandidat koga je podržao Bolsonaro osvojio je glavni grad države, evangelički policajac koji se protivi abortusu i koji je izabran za gradonačelnika Vitorije, u državi Espirito Santo.

Brazil je registrovao više od 6,3 miliona potvrdjenih slučajeva koronavirusa ukupno, dok je broj umrlih ovog vikenda premašio 172.000.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.