Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Feb.2020, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palmer upozorio da Rusija pokušava da podeli Balkan

Specijalni izaslanik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer upozorio je da Rusija pokušava da podeli region i ometa njegovu integraciju sa Zapadom, prenosi danas portal Euraktiv.

"Zabrinuti smo zbog ruskih namera u odnosu za Zapadni Balkan", rekao je Palmer za bugarski servis Radija Slobodne Evrope u intervjuu objavljenom juče, dan posle njegove posete Sofiji.

Rusija više voli Zapadni Balkan koji je rascepkan, podeljen, sumnjičav, koji ima element >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << haosa, rekao je Palmer.

On je ukazao da je još jedan izazov za Balkan aktivnost ruskih agenata.

Palmer je pomenuo pokušaj udara u Crnoj Gori 2016. godine, pokušaj ubistva bugarskog trgovca oružjem po scenariju sličnom trovanju bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji i naveo "ruske napore da podriju podršku za Prespanski sporazum između Skoplja i Atine", kao "još jedan primer zloćudne aktivnosti od strane ruske države".

Prespanskim sporazumom potpisanim 2018. godine okončan je skoro trodecenijski spor oko imena između Atine i Skoplja, i otvorilo put za Severnu Makedoniju da se pridruži NATO-u i EU. Palmer je izrazio nadu da će Savet EU u martu odlučiti da otvori pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

"Želeli bismo da vidimo da se vrata otvore. Obe zemlje odgovaraju zahtevima i nadamo se da će Evropski savet to priznati time što će pristati da otvori pregovore za vreme svog sastanka u martu," rekao je.

Palmer je prošlog avgusta imenovan za specijalnog izaslanika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.