Paljenje srpske zastave nije patriotski čin

Izvor: Vesti-online.com, 01.Nov.2010, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paljenje srpske zastave nije patriotski čin

Spaljivanjem zastave Srbije sa zdanja Etnografskog muzeja Crne Gore manifestovan je neprimeren odnos prema državnim simbolima susedne države što tom događaju daje međunarodnu težinu, saopšteno iz kabineta gradonačelnika Cetinje Milovana Jankovića. Spaljivanje zastave Srbije, kako je u saopštenju navedeno, nije adekvatan oblik ispoljavanja patriotizma.

U saopštenju se ukazuje da se patriotizam ispoljava poštovanjem i ljubavlju prema svojoj državi, narodu i njihovim vrednostima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i svetinjama, a ne demonstriranjem netolerancije prema drugome.

"Akt neslaganja prema drugom i drugačijem postojanju i mišljenju kao i demokratsko pravo na svoj pogled na stvarnost treba imati legalnu formu i legitimnu suštinu", navedeno je u saopštenju.

U njemu se dodaje se da bi patriotizam bio odnos poštovanja i čuvanja srpske zastave na bivšem poslanstvu države Srbije jer je on svedočanstvo o priznavanju crnogorske države i naroda, vlade Srbije i srpskog naroda nakon Berlinskog kongresa (iz 1878. godine).

"Može se postaviti pitanje ko sve od ovoga ima koristi. Odgovor je 'da nema niko' a najmanje ovaj mladi počinilac deliktuozne radnje, naš prestoni grad i naša država", navedeno je u saopštenju.

Iz kabineta gradonačelnika Cetinja se apeluje na vaspitno-obrazovni sistem u školi i porodici da, umesto netolerancije šire duh razumijevanja, suživota u razlikama, poštovanja i ljubavlju prema drugome i sebi i delovanje u skladu sa crnogorskim tradicionalnim moralnim kodeksom.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.