Palestinci i Izraelci na ivici ponora

Izvor: B92, 20.Okt.2015, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Palestinci i Izraelci na ivici ponora"

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun upozorio je Izraelce i Palestince da su na ivici "opasnog ponora" i da moraju delovati brzo kako bi se stišale nedelje nasilja.

On je to rekao tokom iznenadne posete Jerusalimu u pokušaju da se smanji napetost koja je izazvala međunarodnu brigu. Posle sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, takođe je upozorio na opasnost eskalacije "u verski sukob sa potencijalno regionalnim posledicama" i apelovao na napore da se to ne dogodi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Nasilni protesti i talas oružanih i napada noževima i automobilimana Izraelce podstakli su bojazan od novog palestinskog ustanka, poput Intifade, protiv izraelske okupacije. Čak i tokom Banove posede dogodio se još jedan napad nožem i automobilom na Zapadnoj obali u kojima je troje Izraelaca ranjeno. Dva osumnjičena napadača su ubijena. Novi sukobi su takođe izbili duž granice Pojasa Gaze, gde je jedan Palestinac poginuo i petoro ih je ranjeno.

"Moja poseta je odraz globalnog alarma zbog opasnog pojačanja nasilja između Izraela i Palestinaca", rekao je Ban nakon sastanka sa predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom.

"Ako ne delujemo brzo, dinamika na terenu će se samo pogoršati", dodao je šef UN, dodavši da "nije isuviše kasno da se izbegne šira kriza" i apelovao na obnovu mirovnih napora u vreme kada su pregovori o miru u zastoju više od godine.

"Izvan neposredne napetosti, ono što nedostaje jeste odlučnost da se obnovi politički horizont za pregovore i politički proces koji donosi stvarne rezultate i mir", rekao je Ban, istakavši: "Moramo za budućnost naše dece uzmaći od tog opasnog ponora, čuvati dvodržavno rešenje i voditi ljude nazad na put ka miru."

Ban će se sutra ujturu sastati sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Državni sekretar Džon Keri sastaće se s Netanijahuom u Nemačkoj ove nedelje i sa Abasom kasnije negde na Bliskom istoku.

Više od 40 Palestinaca poginulo je u najnovijem nasilju koje je eskaliralo početkom ovog oktobra, a počelo je jos pre mesec dana.

Deset Izraelaca ubijeno je za to vreme.

Izraelske snage bezbednosti su pokušale da zaustave nasilje, a da ne prouzrokuju eskalaciju nasilja. Međutim, kontrolni punktovi u palestinskim područjima anektiranog istočnog Jerusalima, odakle su mnogi napadaci došli i rušenje kuća terorista samo su još više izazvali ljutnju. Uz to su video-snimci ubistva osumnjičenih napadača šireni preko društvenih mreža takođe podstakli dalje nasilje. Ban je tokom sastanka s Netanijahuom upozorio na zloupotrebu nasilja, a Netanijahu je odbacio takve optužbe.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ban Ki - mun: Palestinci i Izraelci na ivici ponora

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Okt.2015

TEL AVIV - Generalni sekretar UN Ban Ki-mun upozorio je danas Izraelce i Palestince da su na ivici "opasnog ponora" i da moraju djelovati brzo kako bi se stišale čitave nedelje nasilja, prije nego što se otme kontroli...On je to rekao tokom iznenadne posjete Jerusalimu u pokušaju da se smanji napetost...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.