Pakt je potpisan; Povlačite se, bez odlaganja

Izvor: B92, 07.Mar.2024, 10:41

Pakt je potpisan; "Povlačite se, bez odlaganja"

Niger, Mali i Burkina Faso započeli su proces formiranja zajedničkih snaga za borbu protiv džihadističkih pretnji u svojim zemljama.

Načelnik vojske Nigera Musa Salau Barmu najavio je da će ta zajednička vojska biti operativna što je pre moguće, ne navodeći detalje o njenoj veličini.

Grupe povezane sa Islamskom državom i Al-Kaidom ubile su hiljade ljudi u regionu u protekloj godini, navodi BBC, dodajući da su se vojni režimi te tri zemlje u poslednje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vreme zbližili više nego ikad.

Vojni zvaničnici Nigera, Burkine Faso i Malija prošlog septembra potpisali su pakt za uzajamnu odbranu, poznat kao Alijansa država Sahela (AES), povlačeći se iz međunarodnih snaga G5, koje su bile uspostavljene za borbu protiv islamista u regionu.

Nasilje u zapadnoafričkom regionu Sahela pogoršalo se poslednjih godina uprkos obećanjima vojnih vlada da će se izboriti sa decenijskim sukobom sa džihadističkim grupama.

Sve tri zemlje prekinule su veze sa Francuskom, bivšom kolonijalnom silom, koja je godinama imala snažno vojno prisustvo širom Sahela, a mirovnoj misiji UN u Maliju, Minusma, koja je postojala više od decenije, naređeno je da se povuku "bez odlaganja".

Istovremeno, vojni režimi ove tri afričke zemlje ojačali su veze s Rusijom, koja je iskoristila priliku da "popuni tu prazninu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.