Pajtić otvorio Topionicu Sirmijum stil

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2010, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić otvorio Topionicu "Sirmijum stil"

SREMSKA MITROVICA -

Predsednik pokrajinske Vlade Vojvodine Bojan Pajtić otvorio je danas u Sremskoj Mitrovici Topionicu "Sirmijum stil" Sirmium Steel, izgrađenu italijanskim kapitalom vrednosti 35 miliona evra, koja će zapošljavati 200 radnika.

Italijanska STG grupa (STG-group), poznati proizvođač čelika iz otpadnog gvožđa, najavila je da će u pogonima Topionice proizvoditi 250.000 tona čeličnih gredica godišnje.

Livnica "Sirmium Steel" će prerađivati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << gvožđe kao sekundarnu sirovinu, dok će osnovni proizvodni program biti izrada čeličnih greda koje se koriste u građevinarstvu.

U početku će u "Sirmium Steel"-u biti zaposleno 200 radnika, ali je u planu proširenje proizvodnih kapaciteta i povećanje broja zaposlenih za više od sto.

Predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić naglasio je da se pokretanjem pogona u fabrici "Sirmium Steel", nastavlja trend smanjenja nezaposlenosti u Vojvodini.

"U odnosu na prošli mesec nezaposlenost u našoj pokrajini je smanjena za gotovo hiljadu, dok u poređenju sa septembrom prošle godine imamo šest hiljada manje nezaposlenih, i to zahvaljujući programima zapošljavanje Vlade Vojvodine, ali i onome što lokalne samouprave čine u privlačenju stranih investicija", rekao Pajtić.

"Pre šest godina, kada je izabran sadašnji sastav pokrajinske Vlade, Srem je bio jedan od najnerazvijenijih delova naše zemlje. Zahvaljujući investicijama, poput pogona koji smo danas otvorili, Srem je trenutno jedan od najprosperitetnijih delova u Srbiji", rekao je Pajtić i dodao da je 'Sirmium Steel' značajan za Srem, ne samo zbog toga što će u ovoj fabrici u prvoj fazi biti zaposleno 200, a u drugoj još 100 ljudi, već i zbog toga što ovakve fabrike omogućavaju dalji razvoj građevinske operative.

"Ova industrija proizvodi onu vrstu čeličnih cevi koje će biti neophodne da se nastavi investicioni ciklus, kakav se u Vojvodini ne pamti u proteklih 30 godine, u oblasti zdravstva, obrazovanja, infrastrukture", zaključio je Pajtić.

Direktor "Sirmium Steel"-a Dario Bodino izrazio je zadovoljstvo što je ova investicija realizovana u Srbiji, i naglasio da su imali značajnu podršku lokalne samouprave i pokrajinske administracije. Bodini je najavio i novu investiciju planiranu za narednu godinu, a reč je o izgradnji valjaonice u okviru kompleksa "Sirmium Steel"-a u koju će biti uloženo oko 30 miliona evra.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice, Branislav Nedimović naglasio da je otvaranje "Sirmium Steel"-a kruna ovogodišnjeg investiranja u ovu sremsku opštinu.

"Za sledeću godinu u planu je pet velikih investicija, i kada se njihova realizacija u potpunosti zaokruži očekujemo da će do juna naredne godine u našoj opštini biti otvoreno još hiljadu novih radnih mesta", rekao je Nedimović i dodao da je u prethodnom periodu u Sremskoj Mitrovici u potpunosti infrastrukturno opremljena industrijska zona, što ovu opštinu čini jednom od najprivlačnijih za investiranje.

Pokrajinski sekretar za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo Dušanka D. Sremački istakla je "Sirmium Steel" kao primer kako se u Srbiji, Vojvodini i Sremu, može brzo i efikasno investirati i graditi, uz apsolutno poštovanje zakonske regulative, od izrade prostornih i planova detaljne regulacije, građevinskih dozvola, kao i tehničke dokumentacije uz sve procene uticaja na životnu sredinu. Otvaranju pogona prisustvovali su i pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, direktor VIP Fonda Branislav Bugarski i brojni gosti iz Italije.

U sledećoj godini predviđena je i izgradnja Valjaonice, u kojoj će posao dobiti novih 300 radnika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.