Pajtić: Žene ekonomski zavisne od muškaraca

Izvor: Radio 021, 08.Mar.2015, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić: Žene ekonomski zavisne od muškaraca

Predsednik DS Bojan Pajtić naveo je danas, povodom 8. marta, da su žene u Srbiji i dalje u neravnopravnom položaju i pozvao sve koji učestvuju u donošenju odluka i kreiranju politika na obavezu stvaranja jednakih šansi za žene i muškarce.

Jednostavnim uvidom u vlasništvo nad nekretninama, poljoprivrednim zemljištem i ostalom imovinom, uvidom u način na koji žive samohrane majke i na broj žena na mestima na kojima se nalaze novac i moć, može se zaključiti da je Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << danas zemlja u kojoj su žene ekonomski zavisne od muškaraca, iz čega proističe njihova neravnopravnost u društvu, naveo je Pajtić, a prenosi DS.

"Iz tog razloga one ostaju u brakovima i vezama u kojima trpe nasilje, iz tog razloga im je gotovo nemoguće da započnu sopstveni posao, dobiju kredite, brinu o svom zdravlju, iz tog razloga one pristaju na potčinjen položaj u kući, na poslu, u javnom i privatnom životu", ističe on.

Glavni odbor DS je juče usvojio Žensku platformu za razvoj Srbije kojom se zahtevaju: uspostavljanje jednakih mogućnosti pristupa pravdi i efikasne i delotvorne zaštite prava, ravnopravnog učešća žena i muškaraca u kreiranju politika i strategija u svim oblastima društva, uključujući proces EU integracija.

Forum žena Demokratske stranke čestitao je danas svim pripadnicama lepšeg pola Međunarodni praznik žena 8. mart, istakavši da se žene iz DS već 25 godina zalažu za punu ravnopravnost žena i muškaraca u svim sferama života.

"Rodna ravnopravnost je za nas razvojno pitanje. Uspele smo da ona postane realnost i važna društvena tema", ističu članice Foruma žena DS.

One dodaju da su plate žena i dalje niže nego plate muškaraca, da žene u biznisu ili politici ne učestvuju ravnopravno sa muškarcima, da ih nema dovoljno na mestima gde se odlučuje, da trpe nasilje u porodici.

"Borba koja traje već čitav vek obavezuje nas da nastavimo dalje u nastojanju da se unapredi položaj žena", poručuju iz DS.

Njihovi zahtevi se, dodaju, i dalje odnose na pravo na slobodan izbor, ekonomsku nezavisnost, dostojanstven rad i jednake zarade, ravnopravno učešće u odlučivanju, socijalnu sigurnost i brigu o zdravlju žena i život bez nasilja i diskriminacije.

"Svesne smo da je potrebno još mnogo toga da se uradi, ali napredak koji je ipak postignut motiviše nas da nastavimo", istakle su članice DS, dodajući da će i dalje svojim aktivnostima afirmisati pitanja društvenog statusa žena, podsticati reformske procese koji sve građane i građanke tretiraju ravnopravno i uticati na kreiranje stabilnog demokratskog društva koje pruža jednake šanse svima.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.