Pajtić: Za SPS neće biti mesta u pokrajini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2012, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić: Za SPS neće biti mesta u pokrajini

NOVI SAD -

Potpredsednik Demokratske stranke i mandatar za sastav nove pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je da se Socijalistička partija Srbije, zaokretom ka naprednjacima u pregovorima o novoj vladi Srbije, opredelila za to da formira vlast "koja će po svom sastavu veoma ličiti na vlade devedesetih godina prošlog veka".

U intervjuu za Dnevnik Pajtić je ocenio i da nema garancija da će ta vlada nastaviti proces evropskih integracija.

Hoće li se LSV >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naći u novoj pokrajinskoj vladi?

"U toj vladi u političkom smislu neće biti korektivnih faktora, odnosno, stranaka koje će garantovati da će ta vlada poštovati demokratska načela, reformisati državu i voditi Srbiju putem evrointegracija", ocenio je Pajtić, dodajući da bi voleo da greši i da ga vreme demantuje.

On je najavio i da će nova pokrajinska vlada biti formirana za nekoliko dana, ali da u njoj više neće biti mesta za socijaliste, ako se na republičkom nivou priklone naprednjacima.

"Ukoliko SPS istraje u zamisli da načini politički "salto mortale" i formira vladu sa Srpskom naprednom strankom, neće biti moguće učešće socijalista u pokrajinskoj vladi, niti bi takvo učešće bilo prihvatljivo većini građana Vojvodine", istakao je Pajtić.

A komentarišući aktuelne nesporazume između DS i LSV u Vojvodini i u Novom Sadu, on je naveo i da "nakon poslednjeg raspleta u procesu formiranja republičke vlade još nije jasno da li će se LSV naći u novoj pokrajinskoj vladi".

Naredni dani daće odgovor na to pitanje, poručio je Pajtić, navodeći da nema ambiciju da DS sam napravi parlamentarnu većinu u Vojvodini.

"U svakom slučaju, već sada imamo više nego stabilnu većinu u Skupštini Vojvodine", zaključio je.

Moguća koalicija DS i SPS u Beogradu

Komentarišući dalje funkcionisanja koalicije između DS i SPS u Beogradu, Pajtić je ocenio da je "sve moguće".

"Svega nekoliko dana pre nego što su SPS i URS pali u zagrljaj Nikoliću, Kariću, Velji Iliću i drugim vedetama koalicije oko SNS, Ivica Dačić je tvrdio da je njegov kandidat za premijera Boris Tadić", podsetio je Pajtić.

"S takvim političkim akterima", zaključio je, "sve je moguće".

"Mi imamo obavezu da kao vlada Vojvodine sarađujemo s republičkom vladom, nezavisno od toga koje su stranke u njoj, odnosno, imamo obavezu prema građanima Vojvodine da sistem i društvo funkcionišu na valjan način", kaže on.

Pajtić smatra da je politički problematična činjenica da će republičku vladu formirati stranke koje su u pokrajinskom parlamentu osvojile 35 od 120 poslaničkih mesta.

Jasno je, istakao je, da je republička vlada bez DS suprotna većinskom opredeljenju birača na predsedničkim i parlamentarnim izborima u Pokrajini i zbog toga nova vlada mora da bude svesna, pažljiva i odgovorna prema Vojvodini.

"Neki naši članovi su se ponašali u vlasti bahato"

On je najavio da će u DS biti analiza rezultata i preispitivanje svačijeg učinka na izborima, što će dovesti do konsolidacije stranke i boljih rezultata.

"Očigledno je da nisu svi delovi stranke uradili svoj deo posla, i da su se neki naši članovi ponašali u vlasti bahato i neodgovorno", rekao je Pajtić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pajtić: Nema mesta za SPS u pokrajinskoj vladi

Izvor: Glas javnosti, 30.Jun.2012

NOVI SAD - Potpredsednik Demokratske stranke i mandatar za sastav nove pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je da se Socijalistička partija Srbije, zaokretom ka naprednjacima u pregovorima o novoj vladi Srbije, opredelila za to da formira vlast „koja će po svom sastavu veoma ličiti na vlade...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.