Pajtić: Skinuti oznaku tajnosti u poslovima sa UAE

Izvor: RTS, 13.Mar.2015, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić: Skinuti oznaku tajnosti u poslovima sa UAE

Predsednik DS Bojan Pajtić najavio je da će ta stranka pokrenuti inicijativu u Skupštini Srbije i tražiti da se skine oznaka tajnosti sa svih pravnih poslova sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Bojan Pajtić je, posle prve sednice "vlade u senci" koju je formirala Demokratska stranka, rekao da će ta stranka pokrenuti skupštinsku inicijativu zbog najavljenih projekata, prenosi Tanjug.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Tražimo i pokrećemo skupštinsku inicijativu zbog projekta 'Beograd na vodi' i sličnih najavljenih, koruptivnih aranžmana, čiji je cilj da se skine oznaka tajnosti sa svih pravnih poslova sa UAE", rekao je Pajtić na konfereniji za novinare.
Pajtić, koji je predsednik "vlade u senci", ocenio je da se leks specijalisom izbegava poštovanje zakona, legalizuje korupcija i uvodi princip koji diskvalifikuje Srbiju na njenom putu ka EU, a to je da se zakoni prilagođavaju jednom poslovnom poduhvatu i jednom poslovnom partneru Vlade Srbije.
Prema njegovim rečima, do sada je potpisano 40 takvih ugovora, a vlast je najavila još 30 različitih projekata od kojih je realizovano tri.
Ministar infrastrukture u vladi u senci Dragoslav Šumarac rekao je da leks specijalis o "Beogradu na vodi" predstavlja ozakonjenje korupcije, navodeći da je cilj tog zakona uspostavljanje monopola i omogućavanje profita jednom investitoru.
Kako je naveo, taj leks specijalis je udar na pravni sistem Srbije i poništava sve postojeće zakone - o eksproprijaciji, o planiranju i izgradnji i o javnim nabavkama.
Šumarac je rekao da je taj projekat trebalo urediti kroz Generalni urbanistički plan, raspisati međunarodni konkurs, kako bi se došlo do najboljeg rešenja, omogućiti konkurenciju i da na tom projektu budu angažovani najbolji projektanti.
Upitao je i ko će plaćati penale, ako grad ne uspe u tom projektu i šta će se destiti ako od njega odustane investitor.
Pajtić je rekao da DS predlaže da taj proces bude transparentan i da se omogući takmičenje i investitora i projektanata.
Govoreći o prvoj sednici vlade u senci, Pajtić je rekao da je osim projekta "Beograd na vodi", bilo reči o programskim usmerenjima ministarstva privrede i ekonomije vlade u senci, privatizaciji Telekoma.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pajtić: Sve ispod milijardu evra za Telekom je korupcija

Izvor: Danas, 14.Mar.2015, 09:23

Beograd - Predsednik DS Bojan Pajtić ocenio je da se projektom "Beograd na vodi", na način kako se on sprovodi, legalizuje korupcija i uvodi princip koji Srbiju diskvalifikuje na putu evropskih integracija. Sve je prilagođeno jednom poslovnom poduhvatu i jednom poslovnom partneru - Vladi, ocenio je...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.