Pajtić: Brže izdavanje dozvola investitorima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2012, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić: Brže izdavanje dozvola investitorima

NOVI SAD -

Duga procedura dobijanja dozvola i obučenost radne snage su među najvećim problemima za privlačenje stranih investicija, rekao je danas predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

"Pokrajinska Vlada će pokrenuti korake ka značajnom smanjenju procedure za dobijanje dozvola za investicije", kazao je Pajtić, dodajući da će lokalnim samoupravama pružati savetodavnu pomoć kako bi se te procedure i na lokalu skratile.

Vojvodina je od strane "Fajnešel >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tajmsa" proglašena za četvrtu regiju u Evropi po aktraktivnosti za investicije, ali se na tom planu stalno mora raditi, podsetio je on na stručnom skupu Dijalog Vlade AP Vojvodine i stranih kompanija sa fokusom na nove programe za unapređenje poslovnog okruženja, koji organizuje fond za podršku investicija u Vojvodini (VIP Fond).

Kada je reč o obučenosti radne snage Pajtić je kazao da je pokrenut edukativni centar, čiji rad finansira austrijska Vlada, a sa ciljem usaglašavanja strukture radne snage sa potrebama stranih investitora.

Stojkov: U stranim kompanijama zaposleno 65 hiljada ljudi

Direktor "VIP Fonda", organizatora skupa, Aleksandar Stojkov je kazao da je u Vojvodini u stranim kompanijama zaposleno 65 000 ljudi.

"Više od 3000 radnih mesta su strane kompanije otvorile u Vojvodini u prošloj godini, a od toga preko 2000 su otvorile firme koje već posluju tu", rekao je Stojkov, dodajući da je to dokaz da imaju dobre uslove za rad i da imaju nameru da razvijaju svoje kompanije u Vojvodini.

Pokrajinski ministar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin je kazao da je Srbija postala lider u regionu po privlačenju stranih investicija i da je to "sjajna stvar".

"Najviše stranih investicija u Srbiji stiglo je u Vojvodinu u kojoj trenutno 230 stranih kompanija zapošljava oko 65000 radnika", kazao je Vasin, dodajući da od ukupnog broja stranih investicija u Srbiji 45 posto je realizovano u pokrajini.

On je kazao da je današnji dijalog prilika da se strani investitori upoznaju sa svim onim što je urađeno u Vojvodini u poslednjih godinu dana u delu obezbeđivanja i omogućavanja investicija.

Jedan od učesnika dijaloga Georg Grasel, predsednik Izvršnog odbora Henkelovih kompanija u Srbiji, kazao je da je "Henkel" pre 10 godina ušao na tržište Srbije, tačnije u "Merimu" Kruševac i da je od tada u postrojenja u Kruševcu, Beogradu i Inđiji uložila 30 miliona eura.

"Henkel je u Srbiji u odnosu na start od pre 10 godina proizvodnju povećao četiri puta", kazao je Grasel dodajući da se Henkelovi proizvodi iz ovdašnjih fabrika izvoze u 15 zemalja i da ta kompanija planira dodatne investicije u Srbiji.

Vasin: Nove mere za privlačenje investitora

Vlada Vojvodine finansiraće zakup proizvodnog i poslovnog prostora u prvoj godini poslovanja, i izradu projektne dokumentacije, za kompanije čije investicije prelaze iznos od tri miliona evra i gde će biti otvoreno više od 100 radnih mesta, kazao je danas pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin.

On je na novosadskom sajmu predstavnicima stranih kompanija govorio o novim merama vlade Vojvodine usmerenim na privlačenje stranih investicija.

Vasin je tokom dijaloga Vlade Vojvodine i stranih kompanija koji je organizovao fond za podršku investicijama u Vojvodini (VIP Fond), kazao da pokrajinska vlada pokreće još četiri mere, uz već postojeće subvencionisanje svakog novootvorenog radnog mesta u dinarskom iznosu u protivvrednosti od 1300 eura za strane investitore.

Pored dve nove linije finansijske podrške, biće otvoren poseban info šalter za strane investitore i za strana preduzeća koja već posluju u Vojvodini na kojima će oni moći da predaju svoja dokumenta a koja će imati apsolutni prioritet, kao i nova telefonska linija koja će stranim investitorima biti dostupna 24 sata i na kojoj će moći da dobiju sve potrebne informacije vezane za poslovanje u Vojvodini, dodao je on.

Jedna od mera za poboljšanje uslova stranim investitorima je i edukativni centar za obuku radne snage u skladu sa njihovim potrebama.

Na dijalogu Vlade Vojvodine i stranih investitora koji je organizovao "VIP Fond" nastupa više od 150 predstavnika stranih kompanija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.