Pahor uputio izaslanika, Tači spreman za Tadića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Mar.2010, 00:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pahor uputio izaslanika, Tači spreman za Tadića

LJUBLJANA/PRIŠTINA - Premijer Slovenije Borut Pahor je izjavio danas da je uputio izaslanika u Beograd i Zagreb u cilju rešavanja spora oko učešća Kosova na konferenciji o Zapadnom Balkanu, planiranoj za 20. mart u Sloveniji, jer se Srbija protivi da ono bude zastupljeno kao nezavisna država, prenela je večeras agencija STA.

Pahor je, takođe, rekao da je prvenstveno zbog tog spora nemoguće tvrditi da će konferencija uopšte biti održana i dodao da se, ako je i bude, ne može >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << reći da će biti uspešna.

Srbija je Sloveniji, koja je organizator ovog skupa zajedno sa Hrvatskom, Savetom Evrope i Evropskom komisijom, ranije predočila da neće doći na konferenciju ukoliko Kosovo tamo ne bude predstavljeno u skladu sa Rezolucijom UN 1244, a to znači kao Kosovo-Unmik. Međutim, albanske vlasti u Prištini insistiraju da Kosovo bude tretirano kao suverena država.

Pohor je, dodavši da ima i drugih neslaganja među potencijalnim učesnicima ovog skupa, zaključio da je nastala situacija veliki zalogaj za Sloveniju i Hrvatsku , kao suorganizatore, i da oni ne mogu da kažu da će konferencija uopšte biti održana.

Premijer privremene vlade u Prištini Hašim Tači izjavio je danas da je spreman da razgovara i da se rukuje sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i da njegova vlada neće silom terati Srbe sa severa Kosova da se integrišu u ostatak društva.

"Neće biti nasilja ili jednostranih poteza, nego samo dijaloga i saradnje", rekao je Tači u intervjuu za Rojters, dodajući da će "sve biti urađeno u saradnji sa međunarodnom zajednicom, NATO i ekonomskim institucijama".

Tači je rekao da namerava da učestvuje na regionalnoj konferenciji koja se kasnije ovog meseca održava u Sloveniji i da bi bio spreman da se rukuje i razgovara sa predsednikom Tadićem.

"Nemam dilemu i neću oklevati da se rukujem sa bilo kojim liderom koji je izabran na demokratski način, uključujući Tadića", rekao je on, dodajući da su oni "lideri i moraju ostaviti prošlost za sobom i koncentrisati se na budućnost".

Tači je rekao i da je spreman za borbu protiv korupcije u najvišim nivoima vlasti na Kosovu ocenivši da je "to bolest koju su nasledili" i da "neće biti kompromisa u borbi protiv korupcije".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pahor uputio izaslanika u Zagreb i Beograd

Izvor: S media, 10.Mar.2010

Premijer Slovenije Borut Pahor je izjavio danas da je uputio izaslanika u Zagreb i Beograd u cilju rešavanja spora oko učešća Kosova na konferenciji o Zapadnom Balkanu, planiranoj za 20. mart u Sloveniji, jer se Srbija protivi da ono bude zastupljeno kao nezavisna država, prenela je večeras agencija...

Nastavak na S media...

Pahor uputio izaslanika u Zagreb i Beograd

Izvor: Kurir, 10.Mar.2010

LJUBLJANA, 9. marta (Tanjug) - Premijer Slovenije Borut Pahor je izjavio danas da je uputio izaslanika u Zagreb i Beograd u cilju rešavanja spora oko učešća Kosova na konferenciji o Zapadnom Balkanu, planiranoj za 20. mart u Sloveniji, jer se Srbija protivi da ono bude zastupljeno kao nezavisna država,...

Nastavak na Kurir...

Pahor šalje izaslanika u Beograd i Zagreb

Izvor: RTS, 10.Mar.2010

Slovenački premijer Borut Pahor uputio izaslanika u Beograd i Zagreb, u pokušaju da se pronađe rešenje oko spora Beograda i Prištine o učestvovanju Kosova na konferenciji o Zapadnom Balkanu...Kako bi se rešio spor oko učešća Kosova na konferenciji o Zapadnom Balkanu, koja je planirana za 20....

Nastavak na RTS...

Pahorov izaslanik stiže u Beograd

Izvor: Glas javnosti, 10.Mar.2010

LJUBLJANA - Premijer Slovenije Borut Pahor je izjavio danas da je uputio izaslanika u Zagreb i Beograd u cilju rešavanja spora oko učešća Kosova na konferenciji o zapadnom Balkanu, planiranoj za 20. mart u Sloveniji, jer se Srbija protivi da ono bude zastupljeno kao nezavisna država, prenela je...

Nastavak na Glas javnosti...

Pahorovi izaslanici stižu u Beograd

Izvor: Glas javnosti, 10.Mar.2010

LJUBLJANA - Premijer Slovenije Borut Pahor rekao je da je uputio izaslanika u Zagreb i Beograd u cilju rešavanja spora oko učešća Kosova na konferenciji o zapadnom Balkanu, koju 20. marta, na Brdu kod Kranja, organizuju Slovenija i Hrvatska, javlja B92. Nakon razgovora, vođenih prošle nedelje,...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.