Padaju ostavke, danas u podne novi protesti širom Bosne

Izvor: Blic, 10.Feb.2014, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Padaju ostavke, danas u podne novi protesti širom Bosne

Građani Sarajeva, Travnika, Livna i drugih gradova u BiH najavili su za danas u 12.00 nastavak protesta i nove zahteve za ostavku Vlade Federacije BiH i svih drugih nivoa vlasti.

Nakon trodnevnih protesta građana premijer kantonalnih Vlada u Zenici, Tuzli i Sarajevu podneli su ostavku.

Pročitajte još Izetbegović nije spreman na ostavku, Komšić kaže da bi mu to bilo "olakšanje" Incko: Da je vlada BiH bila efikasna, ne bi je sada palili Pogledajte: Specijalci >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kamenovali demonstrante u Tuzli Hamdija Lipovača ipak podneo ostavku Demonstranti u Sarajevu: Policajci su nas tukli u podrumu

Sinoć je ostavu podneo i premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdija

Lipovača.

Inače, u Federaciji BiH ima deset kantona, a građani pored ostalog traže ukidanje kantona i smanjivanje obimne državne administracije.

Vladajuće političke partije, Stranka demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, saopštili su da su "u ovakvoj situaciji vanredni izbori jedina opcija", iako Ustav BiH ne predviđa mogućnost vanrednih izbora.

Kako bi se održali vanredni izbori, najprije se u Parlamentu moraju usvojiti amandmani na zakone, kojima bi se omogućilo održavanje prevremenih izbora.

Građani traže ostavke svih vlada, i formiranje vlade eksperata koji nisu stranački opredeljeni.

Građani takođe traže da se smanje plate i naknade političara, transparentnost javne potrošnje, usvajanje zakona o poreklu imovine, procesuiranje osumnjičenih za zloupotrebu vlasti.

Protesti u BiH su počeli prošle srede u Tuzli, kada su obespravljeni radnici čija su preduzeća privatizovana zatražili ostavku kantonalne vlade u Tuzli. Protesti iz Tuzle proširili su se na celu Federaciji BiH.

Takođe, protesti su proteklih dana održani i u nekim gradovima u Republici Srpskoj, kao što su Bijeljina, Prijedor i Banja Luka.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.