Pad vlade u HR? Ne sećam se da je to ikada igde bilo

Izvor: B92, 16.Jun.2016, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pad vlade u HR? Ne sećam se da je to ikada igde bilo"

Zagreb -- Hrvatska vlada je pala, premijer Tihomir Orešković je opozvan u Saboru, a novinar RTL Boris Mišević za vesti B92 kaže da je situacija neobična i dramatična.

„Ne sećam se da se ikada ovo dogodilo. Najveći deo vlasti i opozicije srušio je premijera. Vlast je srušila svog premijera“, navodi Mišević.

Kako kaže, u Hrvatskoj je na vlasti bila eksperimentalna politička konstrukcija, a HDZ i Most su na mesto premijera postavili Oreškovića – čoveka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz privatnog sektora.

„Neko vreme je to funkcionisalo... Međutim, vlada je pala jer je Orešković želeo da njegov potpredsednik Karamarko odstupi od sukoba interesa. Taj sukob interesa je juče utvrđen u Saboru i HDZ se okrenuo protiv svog premijera“, ističe Mišević.

Osim toga, Milanović i njegova SDP su takođe bili za opoziv.

Sada se postavlja pitanje šta sledi i koja je opcija realna – prekomponovanje vlade ili novi izbori?

„Sad počinje ta strategija. HDZ želi da nastavi da vlada, ali za to im treba 76 ruku. Izgubili su sada Most, a ni SDP ni HDZ ne mogu da vladaju bez njih. Moje lično mišljenje je da prekomponovanje nije realno“, kaže novinar RTL-a za B92.

Prema njegovim rečima, sada slede nove konsultacije sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, HDZ će pokušati da skupi tih 76 glasova, a SDP i Most žele nove izbore.

Takođe, SDP trenutno ima nešto bolji rejting od HDZ, zaključuje Mišević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.