Izvor: B92, 17.Jun.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PUTIN I KOSTUNICA: ZA POSTOVANJE REZOLUCIJE 1244 SB

Predsednici Rusije Vladimir Putin i Jugoslavije Vojislav Kostunica odrzali su u nedelju drugu rundu razgovora o bilateralnim odnosima dve zemlje i o krizi u regionu. Nakon dvocasovnih razgovora Putin i Kostunica su se obratili novinarima i ocenili da je glavni izvor nestabilnosti na Balkanu, stanje na Kosovu. Predsednici dve drzave pozvali su medjunarodne snage u pokrajini da razoruzaju albanske ekstremiste i dosledno primenjuju rezoluciju UN 1244. "Na sastanku je istaknuto da sukobi u Makedoniji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne ugrozavaju situaciju na Kosovu, vec su kriza u pokrajini i mnogi pogresni potezi medjunarodne zajednice, nesto sto izaziva destabilizaciju celog regiona", rekao je Kostunica.

'Mi smo predsednika Putina upoznali sa nastojanjima savezne i srpske vlade da se suzbije terorizam na jugu Srbije, da se vrati normalan zivot, da u svim institucijama u tom zivotu ucestvuju i Srbi i Albanci, ali smo se posebno bavili teskom situacijom na Kosovu i Metohiji, ukazujuci da je glavni problem u nepostovanju Rezolucije 1244. Slozili smo se da se bez okolisenja mora govoriti o tome sta jeste terorizam, sta nije terorizam i da se terorizmu moraju saseci koreni. Bilo je reci i o vaznosti jedne regionalne konferencije koja bi reafirmisala princip nepovredivosti granica, teritorijalne celovitosti, i , naravno, u okviru toga -zastitu prava manjina, i koja bi jednom za svagde raskinula sa praksom prekrajanja granica i ratova na Balkanu', rekao je Kostunica, prenosi B92.

Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin rekao je novinarima da je informisao predsednika Kostunicu o razgovorima koje je juce vodio sa americkim predsednikom Dzordzom Busom. "Predsedniku Jugoslavije sam preneo na koji nacin smo razmatrali situaciju u regionu i rekao mu da su Rusija i SAD spremne da urade sve kako bi doslo do regulisanja krize na Balkanu", rekao je Putin. 'Danas je ociglednije nego ikada da je Jugoslaviji potrebna podrska od strane citave medjunarodne zajednice, i Rusija je sa svoje strane spremna da da odgovarajuci doprinos. Mi smo zajedno konstatovali da stabilnosti u regionu prete ozbiljne opasnosti. Pre svega nacionalna i religiozna netolerantnost i ekstremizam. I ovde se potpuno slazem sa predsednikom Kostunicom: zadatak medjunarodne zajednice je potpuna realizacija Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Bez obzira koliko to bilo tesko, moramo uciniti sve da realizujemo tu rezoluciju, i da razoruzamo teroriste', rekao je Vladimir Putin, prenosi Radio B92.

Vladimir Putin je nakon dvodnevne posete Beogradu otputovao na Kosovo, javila je ruska agencija RIA "Novosti". Ruski predsednik ce se u Pristini sastati sa medjunarodnim zvanicnicima na Kosovu i obici ruske vojnike u sastavu Kfora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.