PUMPADŽIJE ALHEMIČARI Kršteno gorivo u rezervoaru, inspektorima VEZANE RUKE

Izvor: Blic, 02.Okt.2017, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PUMPADŽIJE ALHEMIČARI "Kršteno" gorivo u rezervoaru, inspektorima VEZANE RUKE

Potrošači u Republici Srpskoj i cela javnost ostaće uskraćeni za podatak koje su to benzinske pumpe mešale gorivo sa baznim uljima i razređivačima boja i lakova.

Tu informaciju, koja je objavljena pre nekoliko dana, preneli su i mediji u regionu i još se prepričava. Vozači u Srpskoj s punim pravom traže da se saopšti ko toči pomešano gorivo, odnosno ko krši zakone.

Međutim, u inspekciji kažu da to ne mogu da saopšte. Razlog je, verovali ili ne, taj što >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << inspekcija to ne može da dokaže.

– Ovu sumnju nije moguće dokazati bez laboratorijske analize, a ispitne laboratorije u RS nemaju akreditovanu metodu kojom bi se moglo utvrditi da je evrodizel mešan sa baznim uljima i u kojem omeru, a što bi bilo jedino pravno relevantno i utemeljeno za dalje postupanje. Bez nalaza laboratorije, koji bi potvrdio da su subjekti mešali ova dva derivata i u kojem omjeru, inspektor nema materijalni dokaz da je to i učinjeno – obrazlažu u Inspektoratu.

Jednostavna matematika

Pravo pitanje je onda odakle sumnja da su mešali gorivo sa razređivačima. Na osnovu informacije Uprave za indirektno oporezivanje, inspekcija je krajem prošle godine kontrolisala benzinsku pumpu gde je, uvidom u dokumentaciju na osnovu uvozne fakture, utvrđeno da je uvezeno 23.690 litara baznog ulja. U toku inspekcijske kontrole utvrđeno je da se u rezervoaru nalazi samo 1.519 litara ovog ulja.

- Takođe, utvrđeno je da postoji robni višak goriva evrodizel za koji ne postoji dokumentacija o poreklu, zbog čega postoji sumnja dan su bazna ulja mešana sa evrodizelom – kažu u Inspektoratu RS.

Kontrola

U slučajevima gde postoji sumnja da je moglo doći do takvog činjenja, inspektori su uzimali uzorke radi laboratorijske provere parametara kvaliteta koji su propisani Odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva gde se kontrolišu samo oni parametri koji su definisani ovom Odlukom.

Istovremeno, tržišni inspektori su odgovorno lice kaznili zbog prometa neregistrovane robe, odnosno zbog nepostojanja dokaza o nabavci i poreklu goriva sa 4.200 KM, kao i zbog neodgovarajćeg kvaliteta kaznom od 25.000 KM.

Drugim rečima, nije kažnjen zbog mešanja goriva sa baznim uljima jer je to, koliko god apsurdno bilo, nedokazivo.

Kvarovi na automobilu

Prema rečima automehaničara, mešanje razređivača i dizel goriva može da izazove kvarove na automobilu, ali nisu mogli da nam kažu da li su se sretali s ovakvim slučajem budući da je nemoguće utvrditi šta se u trenutku kvara nalazi u gorivu.

- Starija vozila lakše mogu da podnesu loše gorivo i eventualni kvarovi na njima su jeftiniji za popravku. Međutim, neadekvatno gorivo na novijim automobilima može da uzrokuje kvar pumpe visokog pritiska, dizni, pa i elektronike, a to su izuzuzetno skupi kvarovi – rekao nam je jedan od dugogodišnjih servisera.

Sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS Zoran Berak kaže da su i oni tražili informaciju ko je mešao govrivo sa razređivačem, ali da im inspekcija nije dala informaciju.

– Ne podržavamo nelegalno poslovanje. Ovo nije u redu ni zbog potrošača, ali i zbog distributera koji posluju legalno – navodi Berak.

Država oštećena za akcize

Portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević objašnjava da je država oštećena za prihod od akciza ako su neke benzinske pumpe prodavale bazna ulja kao evrodizel. Na bazna ulja se ne plaća akciza.

– Mi imamo opsežnu akciju uvoza i prodaje baznih ulja i u dogledno vreme javnost će biti upoznata o rezultatima - navodi on.

Dodaje da je uvoz baznih ulja „eksplodirao“ u 2015, ali da je uvoz smanjen znatno nakon kontrola UIO i policijskih istraga.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.