PSSE: Naći konsenzus za rešavanje izbegličke krize

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2015, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PSSE: Naći konsenzus za rešavanje izbegličke krize

Poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope pozvali su na hitan humanitarni i politički odgovor na izbegličku krizu sa kojom se suočava Evropa.

Generalni sekretar SE Torbjorn Jagland pozvao je sve evropske zemlje na solidarnost i dogovor kako bi se zajednički našlo adekvatno rešenje izbegličke krize.

On je pozvao na hitan prekid sukoba u Siriji, odakle je raseljeno više od osam miliona ljudi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Evropa je uspešno rešavala izbegličke krize u prošlosti kada je bila mnogo siromašnija i manje organizovana nego danas. Današnja bogata i organizovana Evropa mora da pokaže solidarnost", izjavio je Jagland.

Debati o humanitarnom i političkom odgovoru na izbegličku krizu prisustvovala je i predsednica Predstavničkog doma Parlamenta Italije Laura Boldrini koja je pozvala EU da ne svaljuje svu odgovornost na Grčku i Italiju.

"Godinama su izbeglice koje su prelazile Mediteran tražeći spas, bile isključivo italijanski i grčki problem. Ubrzo se Mediteran pretvorio u plavu grobnicu, ali je i tada urađeno jako malo kako bi se rešio ovaj problem. Danas je svima jasno da je izbeglička kriza problem cele Evrope i da se samo tako može pristupiti njegovom rešavanju", izjavila je ona.

Poslanici iz 47 zemalja članica SE pozvali su na hitno uspostavljanje legalnih kanala kojim bi izbeglice dolazile u Evropu, kako bi se sprečilo njihovo dalje stradanje na Mediteranu. Takođe, poslanici PSSE kritikovali su podizanje ograde na mađarsko-srpskoj granici kao odraz straha i nemoći.

"Zidaju se novi zidovi, prave se nove podele u Evropi između bogatih i siromašnih, između onih koji se nalaze u EU i onih koji ostaju izvan njenih granica. Više pažnje posvećuje se razgovorima o zaštiti spoljnih granica EU, nego o fer raspodeli izbeglica. To je pogrešno", izjavila je grčka poslanica Teodora Bakojanis.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.