PROTESTI U TIRANI: Hiljade građana na ulicama, traže izbore!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Maj.2017, 07:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROTESTI U TIRANI: Hiljade građana na ulicama, traže izbore!

Taj zahtev je upućen tehničkoj vladi

Nekoliko hiljada pristalica albanske opozicije protestovalo je u Tirani, zahtevajući slobodne i fer parlamentarne izbore koji su zakazani za 18. jun.

.

Kolona demonstranata, na čelu s liderom vodeće opozicione Demokratske partije LJuljzimom Bašom, bila je duga 300 metara i protezala se do kancelarije albanskog premijera Edija Rame. Stotine policajaca obezbeđivale su skup, a mnoge ulice bile su privremeno blokirane.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Opozicija, koja bojkotuje parlament od februara i koja je postavila šator ispred kancelarije premijera, tvrdi da će Ramin kabinet manipulisati izborima. Opozicione političke partije nisu se prijavile za učešće na izborima 18. juna, ali su i zapretile da izbori neće biti održani bez njih.

Ramina Socijalistička partija povukla je prošle nedelje kandidata za gradonačelnika na lokalnim izborima u gradu na zapadu Albanije, zbog strahovanja od sukoba sa pristalicama opozicije koji su najavili protest u istom danu u tom gradu.

Pokušaji predstavnika EU i SAD da promovišu dijalog među albanskim političkim strankama nisu dali rezultate, a evropski komesar za proširenje Johanes Han upozorio je u četvrtak da se "demokratski proces mora nastaviti, čak i ako neki odluče da ne učestvuju". Dva sata pre opozicionog protesta, albanske organizacije za zaštitu prava homoseksualaca održale su godišnju gej paradu u Tirani bez ikakvih incidenata i zatražile od vlade da usvoji zakon o istopolnim brakovima i priznavanju statusa transrodnih osoba.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.