PROTEST APOTEKARA U NOVOM SADU Ima li leka za apoteku?

Izvor: Blic, 15.Jun.2016, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROTEST APOTEKARA U NOVOM SADU "Ima li leka za apoteku?"

Oko 200 zaposlenih u Apoteci “Novi Sad” prošetalo je juče od Apoteke “Bulevar” u Bulevaru Mihajla Pupina do novosadske Gradske kuće u znak protesta zbog odnosa vlasti prema toj zdravstvenoj ustanovi i činjenice da im preti stečaj zbog dugovanja od oko 233 miliona dinara.

On su nosili transparente: “Ko želi prazne apoteke?”, “Ima li leka za apoteku?”, “Bol u grudima držati za zubima”, kao i natpise “I mi smo Pančevo” i “Danas Pančevo sutra mi”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << aludirajući na tamošnju apotekarsku državnu ustanovu koja se, kao prva te vrste u Srbiji, suočila sa finansijskom blokadom.

Predstavnica zaposlenih u Apoteci “Novi Sad” Jelena Lopatić izjavila je da ta zdravstvena ustanova ne može da zadovolji osnovne potrebe Novosađana.

- Pacijenti koji su godinama dolazili kod nas po stručne savete i svoju terapiju sada iz naših apoteka odlaze praznih ruku jer su police prazne – izjavila je Lopatić.

Zaposleni u Apoteci “Novi Sad” ističu da je grad godinama bio upozoravan na poteškoće u poslovanju, ali da je i pored toga dozvoljeno da nastane situacija u kojoj je zbog nagomilanog duga dovedeno u pitanje očuvanje i održavanje zdravlja Novosađana.

- U pitanju je ustanova koja skoro 300 godina funkcioniše zbog građana Novog Sada, a sada je njen rad ugrožen. Pored građana,pogođeni smo i mi zaposleni i zabrinuti smo za opstanak kako apoteke, tako i nas samih. To je glavni cilj protesta, da se bez ikakvih političkih konotacija ukaže predstavnicima grada i građanima, na važnost ove ustanove – poručila je Lopatić.

Nju je sa kolegama nakon polusatnog protesta ispred Gradske uprave primio član gradskog veća Vladimir Stojković, a Lopatićeva je saopštila nakon sastanka da je to bio prvi susret sa predstavnicima gradske vlasti na kojem su u potpunosti saslušani njihovi zahtevi.

- Vladimir Stojković je izjavio da je gradska vlada na našoj strani i da nas podržavaju i da će se u najkraćem mogućem roku pozabaviti našim problemima – istakla je Lopatićeva uz napomenu da joj je žao što je moralo doći do protesta kako bi se poveli konstruktivni razgovori.

Podsetimo, početkom juna održan je sastanak rukovodstva i predstavnika sindikata Apoteke “Novi Sad” sa čelnicima grada, sa koga je saopšteno da je dogovoreno da se sačeka konstituisanje republičke Vlade pa da se u saradnji sa Ministarstvom zdravlja pronađe rešenje za državne apoteke.

Lopatićeva je tada demantovala te navode ističući da nije bilo zajedničkog dogovora, te da je rečeno da grad trenutno nema nikakvog pravnog osnova da pomogne Apoteci “Novi Sad”.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Pacijenti bez terapije

Izvor: Večernje novosti, 15.Jun.2016

Zbog loše finansijske situacije radnici gradske apotekarske ustanove protestovali u centru Novog Sada. Zbog nagomilanog duga onemogućena nabavka lekova CENTROM Novog Sada juče je u belim mantilima prošetalo dvestotinak radnika Apoteke "Novi Sad". Šetnjom, ali i jednosatnim...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.