PROSLAVA 14. FEBRUARA: Lale zovu na Dane vina

Izvor: Kurir, 09.Feb.2015, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROSLAVA 14. FEBRUARA: Lale zovu na Dane vina

Pobednicima takmičenja pokrajinskog karaktera, priznanja će biti uručena 14. februara, kad će vinari i vinogradari obeležiti esnafsku slavu - Svetog Trifuna

KIKINDA - Rajsko piće 14. Februara , u Iđošu kod Kikinde, teći će u potocima. To svim vinopijama obećavaju članovi Udruženje vinara i vinogradara „Šasla“ iz ovog banatskog sela. Poslednjim pripremama za jubilarne 15. „Dane vina“, koji će se održati na Dan Svetog Trifuna, prethodilo je subotnje ocenjivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<  pristiglih uzoraka.

Iskusni enolozi iz Vršca, Temerina i Čoke imali su delikatan zadatak da u konkurenciji 140 uzorka vina iz svih krajeva Vojvodine, svrstanih u pet kategorija, izaberu apsolutnog šampiona  i pobednike u još nekoliko kategorija:-Apsolutni pobednik je Kikinđanin Isidor Bajkin koji je proizveo voćno vino od višnje. On je, dakle, pokrajinski ,ali po oceni enologa, i opštinski pobednik.

Za mesnog pobednika proglašeno je belo vino “šardone” Udruženja “Šasla” . Ove godine pristigla su po 43 uzorka belih i crvenih vina, 33 roze vina, 13 šiler  i osam voćno desertnih vina. Podelili smo ukupno 101 medalju-kaže Isa Panić, predsednik udruženja “Šasla”.

Panić najavljuje da će pobednicima takmičenja pokrajinskog karaktera, priznanja  biti uručena 14. februara, kad će vinari i vinogradari obeležiti  esnafsku slavu:

-Sve će toga dana biti podređeno rajskog piću i ljubiteljima dobre kapljice. Uz neizbežno osveštenje  vina i vinograda, neće  izostati bogat kulturno-zabavni program. Dabome, degustacija najfinijih vina se podrazumeva- naglašava Panić.Prošla godina je za vinare bila prilično loša- otkriva za Kurir Nenad Miladinski, predsednik UO “Šasle”:

- Malo sunčanih, a puno kišnih dana doprineli su da kvalitet grožđa ne bude na nivou proteklih godina. Međutim, ono što sam čuo od degustatora je ohrabrujuće. Kvalitet vina je, po njihovim rečima, zadovoljavajući, i to zahvaljući znanju i iskustvu koje vinari poseduju. Naravno, broj uzoraka  osetno je manji u odnosu na proteklu godinu, jer mnogi nisu ni uspeli da naprave vino. A da bi se dobro vino napravilo, uz povoljne vremenske prilike, neophodno je puno truda i ljubavi prema ovom poslu -ukazuje Miladinski.

“Šasla” poreklom iz Male Azije

Meštani Iđoša udruženje “Šasla" osnovali su 2001. godine. To je, inače, vrsta vinove loze poreklom  iz Male Azije. Najpre je stigla u Francusku, a odatle se raširila po Evropi i dospela i na iđoško vinogorje..

(S.U.)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.