PROPAST, ne pomaže ni da se vratimo kroz vreme: ZA LED NA GRENLANDU VIŠE NEMA SPASA

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Avg.2020, 23:04

PROPAST, ne pomaže ni da se vratimo kroz vreme: ZA LED NA GRENLANDU VIŠE NEMA SPASA

Zbog ovoga nivoi mora porastu više od milimetra svake godine

Led na Grenlandu otopio se do tačke nakon koje nema povratka, a napori za usporavanje globalnog zagrevanja neće ga spasiti od raspadanja, pokazuje nova studija istraživača na Državnom univerzitetu u Ohaju.

- Čak i kad bismo vratili klimu kakva je bila pre 20 ili 30 godina, još uvek bismo prilično brzo gubili masu - rekao je jedan od autora studije profesor Jan Hovat.

Grenlandska ledena ploča >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << godišnje gubi više od 280 milijardi metričkih tona leda koji se otapa, što je najveći pojedinačni doprinos porastu globalnog nivoa mora, saopštila je vodeća autorka studije Mikalea King.

Ona je navela da je gubitak leda poslednjih godina tako veliki da je doveo do merljivih promena gravitacionog polja iznad Grenlanda.

Otapanje leda na Grenlandu doprinosi da nivoi mora porastu više od milimetra svake godine i to će verovatno dodatno da se pogoršava.

Autori su otkrili da se posle  2000. godine ledena površina smanjila toliko brzo, da snežne padavine ne bi mogle da nadoknade izgubljeni led čak ni kad bi se klima promenila.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.