PRODUŽENJE RASPUSTA IPAK MOGUĆE? Škole desetkovane, najviše zaraženih u OVOJ GRUPI dece!

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Feb.2024, 10:57

PRODUŽENJE RASPUSTA IPAK MOGUĆE? Škole desetkovane, najviše zaraženih u OVOJ GRUPI dece!

Ministarstvo prosvete doneće konačnu odluku.

Prehlade su prouzrokovale značajne probleme ne samo među školarcima već i među nastavnicima, koji su sve češće na bolovanjima zbog raznih virusnih infekcija. Zbog toga su roditelji sve više zabrinuti i pitaju se da li će mini školski raspust za Dan državnosti i Sretenje možda biti produžen kako bi se smanjila mogućnost širenja infekcija.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Batut" redovno prati aktuelnu epidemiološku situaciju. Oni su detaljno razmotriti mogućnost produženja raspusta za Sretenje kako bi se zaštitilo zdravlje učenika i osoblja škola.

- Trenutna epidemiološka situacija ne nalaže posebne mere u školskim i drugim kolektivima. Nema epidemioloških indikacija za produžavanje školskog raspusta. Zatvaranja škola ili prelazak na onlajn nastavu zbog povećane cirkulacije uzročnika tokom sezone respiratornih infekcija ima ograničen uticaj na učestalost respiratornih infekcija, jer se time ne sprečavaju kontakti dece koji se, po pravilu, odvijaju i van škole. Drugačija epidemiološka situacija je bila u vreme epidemije korona virusa - rekli su ranije iz "Batuta".

U školskim i drugim kolektivima se ne primenjuju posebne mere prevencije, osim opštih koje je potrebno kontinuirano primenjivati tokom trajanja sezone respiratornih infekcija.

Institut naglašava važnost opštih mera prevencije, poput redovnog pranja i dezinfekcije ruku, provetravanja prostorija i izbegavanja kontakta sa drugim osobama u periodima kada je neko bolestan.

Nakon preporuke "Batuta" Ministarstva zdravlja, Ministarstvo prosvete donosi konačnu odluku o eventualnom produžetku raspusta.

- Inicijativa za produžetak raspusta nije do sada stigla Ministarstvu prosvete. Kao i uvek, odluku o eventualnom produžetku raspusta zbog epidemiološke situacije, Ministarstvo prosvete donosi na preporuku nadležne institucije Ministarstva zdravlja, odnosno Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", koji kontinuirano prati epidemiološku situaciju - navode iz ovog ministarstva.

Slična situacija bila je i kada se debatovalo o tome da li će biti produžen zimski raspust kada je Danica Grujičić, ministarka zdravlja ocenila da nema razloga za produženje školskog raspusta u Vojvodini zbog obolelih od gripa i respiratornih virusa.

Ministarka Grujičić je kazala tada da je celokupnu analizu pratio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i na osnovu toga je otkriveno da je najveća zastupljenost respiratornih infekcija kod dece od četiri godine, odnosno da su vrtići najkritičniji, ali i da ti brojevi pokazuju da na nema razloga za produženje raspusta u Vojvodini.

Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija kaže da za osnovnim školama, kada je u pitanju broj dece i nastavnog osoblja koje odsustvuje zbog virusa, ne zaostaju i srednje škole.

- Slična je situacija i u gimnazijama. Dosta je nastavnika koji su na bolovanju, a ima i dosta deca koja odsustvuju. U proseku, po odeljenju fali pet-šest učenika zbog bolesti, a kada se na to dodaju i drugi izostanci, oko devet đaka ne dolazi na nastavu. U pitanju je trećina odeljenja, to nije malo - kaže ranije Markov.

Ističe da su u pitanju odsustva zbog aktuelnih respiratornih bolesti koje sada vladaju tokom sezone gripa.

- Oko 10 odsto nastavnika ne dolazi u školu jer odsustvuju zbog bolovanja. Nije to situacija samo u gimnaziji u kojoj ja radim. Koliko čujem, slična je situacija i u drugim gimnazijama. Ministarstvo prosvete i stručnjaci će na kraju da odluče da li je to dovoljan razlog da se menja ritam rada, i uvede vanredni raspust - rekao je ranije.

Odluku o produžetku raspusta u Srbiji donosi Ministarstvo prosvete, ali uz preporuku Ministarstva zdravlja i Instituta „Batut“. Ova odluka može biti rezultat različitih faktora, uključujući epidemiološku situaciju, vremenske uslove ili druge okolnosti koje mogu uticati na redovno obrazovanje učenika.

Produžavanje školskog raspusta nije nešto neuobičajeno na ovim prostorima. Tako su đaci 2019. godine zbog epidemije gripa imali nedelju dana duži raspust, a slična situacija ponovila se 2020, kada je raspust produžen za četiri radna dana. Đaci su duže na odmoru bili i početkom 2022. godine, ali ovog puta zbog pandemije korona virusa.

Školski kalendar

15-18. februar - mini-raspust za Dan državnosti

22. i 23. mart - proba male mature

28. mart - 3. april - vaskršnji raspust za đake u Vojvodini

27. april - 6. maj - prolećni raspust

31. maj - kraj školske godine za đake 8. razreda i 4. godine srednjih škola

14. jun - kraj godine za sve ostale osnovce

17, 18. i 19. jun - mala matura

21. jun - kraj školske godine za ostale srednjoškolce

28. jun - podela knjižica

Srbija Danas/Blic/Nikola Todorović

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.