PRETVARAJU DEPONIJU U ZELENE POVRŠINE

Izvor: Kurir, 03.Nov.2011, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRETVARAJU DEPONIJU U ZELENE POVRŠINE

VALJEVO - Valjevska deponija, koja se prostire na površini većoj od šest hektara, a na koju se svakodnevno doprema od 70 tona gradskog smeća, biće zatvorena i pretvorena u zelene površine, potvrđeno je danas u Skupštini grada Valjeva.

Sanaciju deponije, koja će početi na proleće naredne godine, obaviće eksperti francuskih kompanija za zaštitu životne sredine.

Za te namene Vlada Francuske uložiće 200.000 evra o čemu je već postignut dogovor sa gradonačelnikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Valjeva Zoranom Jakovljevićem i rukovodstvom Javnog komunalnog preduzeća Vidras, koje još od 1990-te godine upravlja deponijom kao privremeno rešenje.

Uz ozelenjavanje deponije ispitaće se i mogućnost korišćenja biogasa iz nagomilanog smeća.

Uporedo sa sanacijom deponije, u Valjevu se gradi i transfer stanica i reciklažni centar za smeće koje finansira Ministarstvo za zaštitu životne sredine i grad Valjevo. U te radove ulaže se 45 miliona dinara.

Odatle će se smeće prevoziti u regionalni centar za Upravljanje komunalnim otpadom koji se gradi u napuštenim rudarskim oknima Kolubare u Kalenicu kod Uba. Za izgradnju ove regionalne deponije biće iz sredstava Evropske Unije investirano 15 miliona evra, a radovi će takođe početi na proleće 2012. godine i, kako se predviđa, biće završeni za godinu dana.

Na ovu regionalnu deponiju će se svakodnevno dovoziti komunalni otpad iz 11 opština Kolubarskog i Mačvanskog okruga, zatim sa teritorije Beograda, Lazarevca, Obrenovca i Barajeva.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.