PREOKRET: Iračke snage konačno ušle u Mosul PRVI PUT POSLE 2 GODINE (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 03.Nov.2016, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREOKRET: Iračke snage konačno ušle u Mosul PRVI PUT POSLE 2 GODINE (VIDEO)

Iračke snage ušle su u Mosul po prvi put nakon dve godine od kada je taj grad pod kontrolom Islamske države, javio je CNN.

General Tahsin Ibrahim iz Ministarstva odbrane Iraka za CNN je izjavio da su vojnici 9. divizije iračke vojske ušle u grad, napomenuvši da su osvojili istočni deo Mosula - Intisar.

Iračke antiterorističke jedinice zauzele su pre dva dana zgradu državne televizije u Mosulu, što je dosad najvažniji objekat koji su preuzele od početka ofanzive >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << protiv džihadista Islamske države u tom gradu, izjavio je komandant ove elitne jedinice, javio je Rojters.

Specijalne snage ušle su na periferiju Mosula i napreduju prema centru, uprkos žestokom otporu takozvane Islamske države koja drži grad, izjavio je jedan irački general.

Foto: Tanjug/AP

Vojnici su ušli u četvrt Gođali i nalazili su se samo 800 metara od četvrti Karama koja je u samom centru, rekao je general iračkih specijalnih snaga Sami Al Aridi.

Ovo je prvi put da su irački vojnici ušli u Mosul od kada su ekstremisti ISIS-a zauzeli grad 2014. godine. Mosul je poslednje veliko uporište ISIS-a u Iraku. To je i grad iz koga su proglasili "kalifat" do Sirije i njegov gubitak će predstavljati veliki poraz za džihadiste.

Oko 100.000 snaga iz koalicije predvođene Irakom su oslobodili sela u okolini Mosula, ali su samo Iračani ušli u grad.

Pogledajte video:



(Telegraf.rs / Agencije)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Početak rizičnih urbanih operacija u Mosulu

Izvor: VOA, 03.Nov.2016

Iračke vojne snage oprezno su se danas kretale ka centru Mosula, ulazeći u svaku kuću kako bi proverile da li su civili na bezbednom. Vojnici su pokušavali da izbegnu skrivene bombe, iznenadne napade i snajperiste Islamske države, koji su dobili naređenje svojih lidera da ostanu na položaju i...

Nastavak na VOA...

Iračke jedinice u Mosulu, žestok otpor džihadista ID

Izvor: B92, 04.Nov.2016, 13:09

Bagdad -- Elitne iračke jedinice suočile su se sa žestokim otporom džihadista u Mosulu, gradu koji je bio više od dve godine pod kontrolom Islamske države...Komandant jedinice za borbu protiv terorizma Muntatar Salem je rekao za AFP da iračke snage napreduju i da su trenutno borbe u istočnom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.