Izvor: B92, 01.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREGOVORI SRJ-EU O ASOCIJACIJI MOZDA VEC NAREDNE GODINE?

Beograd -- Guverner Narodne banke Jugoslavije Mladjan Dinkic upozorio je da pregovori za pridruzivanje SRJ EU nece poceti pre nego sto Srbija i Crna Gora uspostave zajednicko trziste. Na okruglom stolu u Institutu G17 pod nazivom "EU i reforme u Srbiji", Dinkic je takodje procenio da Ustavna povelja nece biti usvojena pre predsednickih izbora u Crnoj Gori. "Sada je manje-vise potpuno jasno da, bez obzira na to koliko bude bila labava zajednica Srbije i Crne Gore, ako se Srbija i Crna Gora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odluce za zajednicu, da Ustavna povelja koja ce biti pisana, videcemo kada, ja ne ocekujem da ce biti pisana onim tempom kao sto je predvidjeno 'Beogradskim sporazumom', mislim da je realnije ocekivati da povelja, cak i ako bude pisana, bude usvojena tek posle predsednickih izbora u Crnoj Gori, a verovatno i Srbiji, takva povelja, ocito je, mora predvideti veoma jaku saveznu administraciju, sto je potpuno suprotno onome sto se do sada govorilo, u smislu punih ovlascenja za medjunarodne pregovore, i politicke i ekonomske", rekao je Dinkic.

On je dodao da je resavanje ustavnog pitanja uslov za pregovore sa EU, ali se predstavnik Evropske komisije i ucesnik okruglog stola Jan Blankert nije slozio s tom procenom. "Slazem se s prvim delom vaseg izlaganja, ali drugi deo je nesto sto ne prihvatam u potpunosti i radujem se sto cemo o tome raspravljati. Pre dva dana sam bio na sastanku radne grupe i tu smo razgovarali upravo o integrisanju Srbije i Crne Gore pre njihovog pridruzivanja EU. Postoji mogucnost da iduce godine pocnu pregovori s Briselom o stabilizaciji i asocijaciji", rekao je Blankert. On je pohvalio brzinu reformi u Srbiji i najavio da bi bi na jesen Komisija mogla poceti da pravi studiju o mogucnostima pridruzivanja EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.