PREGLED NAJVEĆE POBEDE OVE GODINE: Tigrovi UGAZILI TERORISTE, a sada - PRAVAC IDLIB (FOTO/VIDEO/MAPA)

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Avg.2019, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREGLED NAJVEĆE POBEDE OVE GODINE: Tigrovi UGAZILI TERORISTE, a sada - PRAVAC IDLIB (FOTO/VIDEO/MAPA)

Jučerašnji dan je obeležio i sukob sirijske i turske vojske.

Sirijska vojska je prekinula trasu snabdevanja militanata Hajat Tahrir al-Šama i Nacionalnog oslobodilačkog fronta u Hami, blokiravši ulazak u grad Kan Šajkun. Napad na grad je bio iznenađujuće silovit, i za razliku od prethodnih operacija ove godine grad je pao za samo jedan dan.

Ranije je bilo saopšteno da je sirijska vojska blokirala militante u gradu, a kao što se vidi na mapi, zauzimanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << delova auto-puta M5 sirijska vojska je odsekla razbacane grupice militanata koje su ostale iza njihovih linija.

Zauzeti auto-put je najduži i najvažniji u Siriji. Auto-put M5 je dugačak 474 km, i spaja granicu sa Jordanom na jugu, preko prestonice Damaska pa sve do Alepa na severu.

Pictures of #SAA from Tall Nimr and M5 highway on the northern outskirts of Khan Shaykhun pic.twitter.com/HLTblWDBAq

— H.K 🇸🇾 (@Ibra_Joudeh) August 19, 2019

Jučerašnji dan je obeležio i sukob sirijske i turske vojske, pošto je vazduhoplovstvo arapske republike bombardovalo turske konvoje koji su krenuli u pomoć džihadistima u Kan Šajkunu.

#ACİL: Esed rejimi İdlib güneyine ilerleyen TSK konvoyunu direk hedef aldı. pic.twitter.com/WsJ4Ao7BTj

— Levent Kemal (@leventkemaI) August 19, 2019

Pretpostavlja se da je sledeća meta napada Marat al-Numan, koji je smešten na auto-putu M5, a zatim i sam grad Idlib.

Podsećamo, nakon pregovora o Siriji u Nur Sultanu 2. avgusta u Idlibu je stupio na snagu "režim prekida vatre".

Komanda sirijskih snaga je saopštila da zaustavlja ofanzivu, ako Turska bude poštovala rusko-turski sporazum koji je postignut u septembru 2018. godine u Sočiju.

Glavna tačka je povlačenje teškog i srednjeg naoružanja militanata na 20 kilometara od demilitarizovane zone u Idlibu.

#BREAKING: Since 2 hours ago, Su-24M2 & Su-34 strike bombers of #Russia Air Force have carried-out airstrikes against #AlQaeda's Hayat Tahrir al-Sham (#HTS) in #KhanShaykhun. It is now reported that the #Syria Arab Army (#SAA) liberated the town totally around an hour ago. pic.twitter.com/Tz9MKGDyb9

— Babak Taghvaee (@BabakTaghvaee) August 19, 2019

Tri dana kasnije, 5. avgusta, vojska je nastavila ofanzivu zbog nepoštovanja uslova militanata koji su iskoristili zatišje, napali na pozicije sirijske vojske na severu provinciji Hama i više puta otvarali vatru na naseljena mesta u tom području.

Dešavanja u Siriji, Iraku i Jemenu možete pratiti OVDE.

Pogledajte rezultate

BONUS VIDEO: Ovo je rusko oružje od kojeg strepi i Amerika
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.